Росіяни атакують Одеську область під час шторму, щоб ускладнити роботу ППО, — Гуменюк

Наталія Гуменюк. Фото: Facebook/natusya.humenyuk

Російська окупаційна армія завдавала ударів із Чорного моря по Одеській області під час шторму, щоб ускладнити роботу української протиповітряної оборони (ППО). Про це сьогодні, 26 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла начальниця пресцентру Сил оборони “Південь” Наталія Гуменюк.

“По Одеській області сьогодні вночі ворог завдавав удари з використанням ракет типу “Калібр” з акваторії Чорного моря. А для того, щоб ускладнити роботу протиповітряної оборони, як вони це зазвичай роблять, вони комбінували атаку з дронами-камікадзе типу Shahed. І їх теж намагалися запускати з акваторії Чорного моря, тому що коли заходять саме з акваторії, їх складніше виявляти. Плюс дуже складні погодні умови: цієї ночі потужний шторм, гроза. Усе це додавало і відволікаючих маневрів щодо виявлення Shahed, наприклад, й ускладнювало роботу протиповітряної оборони загалом. Проте дві ракети типу “Калібр” були знищені Силами протиповітряної оборони”, — сказала речниця.

Вона зазначила, що був дуже потужний повітряний бій над лінією узбережжя й три Shahed, які були обстріляні мобільними групами, своїми уламками пошкодили складські приміщення.

“Але люди не постраждали. А внаслідок вибухової хвилі там у двох багатоквартирних будинках вибито вікна. Люди теж не постраждали, на щастя, проте ось такі пошкодження завдані серед ночі, серед грози. Це, звичайно, було дуже неприємно. І в даному випадку є результат цієї повітряної атаки — це влучання однієї ракети також у складське приміщення. Загалом це передмістя Одеси, там, де людей не було, тому руйнування некритичні”, — сказала Гуменюк.

Вона уточнила, що пуски ракет проводилися саме з російського підводного човна, на який шторм критично не впливає.

“Тому вони й використовували таку хитрість: під прикриттям такої негоди запустили ракети, які йшли на нетипово низькій висоті, для того, щоб були складними для виявлення. Проте Сили протиповітряної оборони відпрацювали досить результативно. Дві з трьох ракет було знищено. Shahed було запущено всього шість. Один влучив у узбережжя, а п’ять було знищено: дві над морем і три — в результаті повітряного бою вже над лінією узбережжя”, — уточнила Гуменюк.

Читайте також: Ще 950 загарбників ліквідовані в Україні — оновлені дані Генштабу щодо російських втрат

Нагадаємо, за даними Генштабу ЗСУ, упродовж минулої доби на сході відбулось 36 бойових зіткнення — основні зусилля російських окупаційних військ були зосереджені на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках. На Запорізькому та Херсонському — противник намагається не допустити просування українських військ. Пробував відновити втрачене положення в районі Новодарівки Запорізької області, проте успіху не мав.

Прямий ефір