Причини заколоту Пригожина та настрої в армії РФ проаналізував Риженко

Андрій Риженко. Скріншот: uatv.ua

Заколот глави ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина назрівав із середини минулого року, коли він висловлював своє невдоволення станом на фронті. Очільник приватної військової кампанії звинувачував керівництво Міністерства оборони РФ і начальника генштабу Росії в недоліках, які показала російська армія. Таку думку сьогодні, 25 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт Центру оборонних стратегій, капітан 1-го рангу запасу ВМС України Олексій Риженко.

За його словами, Пригожин намагався впливати на процеси в регулярній армії РФ.

“Те, що він вийшов у таке відкрите протистояння, свідчить про те, що і в Кремлі на вищому рівні не всі задоволені тим, що робить Путін. Але в цьому конкретному випадку, я думаю, що тригером цієї акції виступило те, що Шойгу відкрито заявив про необхідність підписання контрактів усім приватним кампаніям із Міністерством оборони Російської Федерації. Пригожин розумів, що він втрачає повністю контроль, можливо, якусь політичну перспективу, серйозний фінансовий дохід”, — пояснив Риженко.

Він звернув увагу, що група “Вагнер” активно працює не тільки в Росії, а й в Африці, де у неї є золотий бізнес.

“Вагнерівці” за 8-9 годин пройшли близько 600 км по всій Росії. Це показує те, що система національної безпеки всередині самої Росії неефективна. Були спроби зупинити ці колони, були якісь блокади, атаки, але нічого не вийшло”, — звернув увагу експерт.

Що стосується ролі Олександра Лукашенка в переговорах із Пригожиним, то, на думку Риженка, у самопроголошеного лідера Білорусі був якийсь карт-бланш.

“Можливо, вплинуло те, що Лукашенко не дав провести акцію із захоплення “вагнерівців” два роки тому. Може щось інше. Мабуть, Пригожину намалювали не зовсім приємні для нього перспективи майбутнього і було знайдено якийсь компроміс”, — вважає він.

Експерт також заявив, що ситуація з Пригожиним вплинула на моральні аспекти російського війська, оскільки він користувався авторитетом у військових.

Читайте також: Хто такі “вагнерівці” та їхній ватажок — участь в агресії проти України та цілі (ВІДЕО)

Нагадаємо, увечері 23 червня ватажок ПВК “Вагнер” Євген Пригожин заявив, що регулярна армія Росії завдала ракетного удару по тилових таборах “вагнерівців” та оголосив “марш справедливості”.

Озброєні “вагнерівці” на чолі з Пригожиним вирушили до Ростова-на-Дону, де захопили територію штабу Південного військового округу, а також взяли під контроль інші військові об’єкти. Після чого вирушили на Москву.

Правоохоронні органи РФ порушили проти Пригожина кримінальну справу через заклик до збройного заколоту.

У суботу, 24 червня, Путін назвав дії Пригожина “відступництвом” від свого народу та “ударом у спину”. Він порівняв це із подіями 1917 року. В окремих регіонах РФ запроваджено режим контртерористичної операції.

Проте вже ввечері 24 червня Пригожин повідомив, що розвертає колону військової техніки за 200 км від Москви, “вагнерівці” повертаються до польових таборів. Це сталося нібито після телефонної розмови Пригожина та Лукашенка, про яку заявили у Кремлі.

Прямий ефір