Путін повинен зробити вибір між Шойгу і Пригожиним — вирішити, кого з них “пустити в топку”, — політолог

Євген Пригожин і Сергій Шойгу. Колаж: 24tv.ua

У Росії триває деструкція режиму. Різні незаконні угруповання накопичують політичний і військовий ресурс, а потім йдуть війною на держструктури і президента. Глава ПВК “Вагнер” Євген Пригожин став однією з фігур, які очолили заколот у РФ. І в оточенні Путіна вже не впевнені, чи зможе він впоратися з цією ситуацією. Він має зробити вибір між Пригожиним і міністром оборони Шойгу. Таку думку в прямому ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 24 червня, висловив політолог, співзасновник “Національної платформи стійкості та згуртованості” Олег Саакян.

“Система кидає Путіна. Ключові суб’єкти не впевнені в тому, що Путін зараз може взяти всю цю ситуацію до нігтя. Вони не готові робити ставку в його бік. Це ще один дуже важливий маркер того, наскільки дійсно трухлявий путінський режим. Незалежно від того, чи ситуація з “Вагнером” повалить режим, чи вона перейде в затяжний заколот і класичний російський бунт, у будь-якому разі вона продемонструвала глибинну слабкість путінського режиму і його нелегітимність навіть в очах еліт”, — акцентував Саакян.

Політолог зазначив, що російське суспільство базується на сакральності першої особи. А зараз у “царя-батюшку” не вірять. 

“Не вірять у “царя-батюшку”, а це те, що є найважливішим маркером революційної ситуації в Росії. Адже російське суспільство базується на сакральності першої особи і на її абсолютній силі. Але Акелла промахнувся”, — сказав політолог.

Зараз Путін стоїть перед вибором між Шойгу і Пригожиним, каже він.

“Путін зараз повинен когось із них “пустити в топку”. А такого вибору Путін не робив уже дуже-дуже давно. Взагалі, за останні роки, якщо не сказати останні десятиліття, він переважно намагався уникати особистого ухвалення відповідей. А останні кілька років він закрився у власному бункері й перестав виконувати роль арбітра. А зараз весь російський народ дивиться на нього і не розуміє, що відбувається”, — прокоментував політолог.

Саакян не виключає, що зараз по Росії прокотиться хвиля паніки. 

“Насамперед люди біжать куди? У банкомати, знімати гроші. Тому зараз будуть валютні гойдалки. У Росії біржа вже реагує стрімким падінням. Одночасно почне закінчуватися валюта в обмінниках. До того ж люди побіжать за ключовими товарами — сіль, сірники і все інше, як це було написано в радянських підручниках і сказано в історіях від прабабусь і прадідусів. Тобто зараз у Росії починається така наростаюча смута, яку взяти під контроль за перші 12 годин Кремлю не вдалося. І отже, найімовірніше, не вдасться найближчим часом”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: У Росії — традиційний конфлікт еліт, який переросте в громадянську війну, — Подоляк

Нагадаємо, напередодні РосЗМІ оприлюднили відео нібито ракетного обстрілу, внаслідок якого загинули понад 90 найманців приватної військової компанії “Вагнер”. За словами ватажка ПВК Євгена Пригожина, вогонь вели з боку ЗС РФ. Далі конфлікт загострився і в інциденті Пригожин звинуватив Шойгу і Міноборони Росії.

Читайте також: Пригожин пішов ва-банк, але назвати це військовим переворотом у РФ поки що не можна, — Гудков

Прямий ефір