Застосування Росією ядерної зброї треба вважати нападом на НАТО — проєкт резолюції зареєстрували у Сенаті США 

Капітолій. Фото: voyage-aux-usa.com

Країни Північноатлантичного альянсу повинні вважати нападом на НАТО застосування Росією ядерної зброї у війні проти України. Відповідний проєкт резолюції у Сенаті США зареєстрували демократ Річард Блументал і республіканець Ліндсі Грем, інформує FREEДОМ із посиланням на “Голос Америки“.

Під час пресконференції у Конгресі Грем заявив: вони вважають, що ядерна зброя, використана в Україні, здійснить викид радіації на великі території у Європі, де розташовані союзники НАТО. Він також  процитував слова президента Сполучених Штатів Джо Байдена про те, що загроза використання Росією ядерної зброї реальна.

“Загроза використання РФ ядерного пристрою є реальною. Найкращий спосіб стримати цю загрозу — дати путінській Росії чітко зрозуміти наслідки для неї, якщо вона застосує ядерну зброю”, — заявив Ліндсі Грем.

При цьому він додав, що розташування російської ядерної зброї в Білорусі є провокативним і найкращою відповіддю на таку провокацію буде чітке пояснення росіянам наслідків таких дій.

“Наше повідомлення до тих, хто оточує Путіна: якщо ви виконаєте його наказ, якщо він колись його дасть, ви можете очікувати на масивну відповідь від НАТО, і ви опинитесь у війні проти НАТО”, — заявив Грем.

Своєю чергою сенатор Блументал вважає, що під час відвоювання українцями окупованих територій глава Кремля Путін матиме дедалі більше спокуси використати ядерну зброю проти України або підірвати найбільшу у Європі Запорізьку атомну електростанцію. І будь-яка з цих дій матиме наслідком шкоду не тільки для України, але й сусідніх країн НАТО, зокрема Польщі. 

“Будь-яка з цих дій матиме нищівні наслідки для здоров’я українців, але й також сусідніх країн НАТО. Польща — під безпосереднім ризиком. Адже використання тактичної ядерної зброї чи знищення АЕС поширить радіацію й майже напевно завдасть шкоди людям”, — наголосив Блументал.

Демократ також акцентував, що представлений документ — не якась “безвідповідальна або панічна резолюція”. Резолюція базується на фактах, і призначена для того, щоби відправити послання Володимиру Путіну та його армії.

“Вони будуть знищені, їх буде стерто, якщо вони використають тактичну ядерну зброю чи знищать АЕС таким чином, що це загрожуватиме довколишнім країнам НАТО. Стаття 5 (статуту НАТО про колективну оборону, — ред.) існує не просто так. Вона захищає не лише проти конкретних перетинів кордонів з боку військовиків, але шкода, заподіяна нашим союзникам з НАТО, задіює наші зобов’язання, коли йдеться про ворожу силу”, — наголосив Блументал.

Представлена сенаторами резолюція визнає, що переміщення тактичної ядерної зброї Росії в Республіку Білорусь є загрозою для України та держав-членів НАТО. Крім того, документ закликає адміністрацію США провести консультації з лідерами Альянсу та іншими європейськими партнерами, щоби розробити комплексну відповідь для мінімізації загроз цивільному населенню.

Читайте також: Путін приурочив доставку ядерних ракет до Білорусі безпосередньо до саміту НАТО, є загроза застосування, — Радіна

Нагадаємо, раніше президент США Джо Байден заявив, що існує загроза застосування тактичної ядерної зброї з боку президента Росії Володимира Путіна.

Прямий ефір