ВПК України перебудовується і прискорюється, — експерт

Богдан Долінце. Фото: Facebook/Dolintse

Військово-промисловий комплекс (ВПК) України хоч часто піддавався атакам з боку ЗС РФ, але все ж зміг наростити потужності виробництва. Він вийшов на новий високий рівень. Про це сьогодні, 22 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив експерт з питань розвитку авіаційної промисловості Богдан Долінце.

“Більшість підприємств ВПК були ціллю ворога і протягом року так чи інакше піддавалися ракетним та іншим видам атак. Це з одного боку. З іншого боку, завдання, які стояли і стоять перед ВПК, — забезпечити в необхідній кількості та необхідної якості як озброєння, так і підтримку тих озброєнь, які були раніше вироблені або зараз перебувають на полі бою. Тому що техніка потребує обслуговування, регулярних ремонтів. Але, звісно, підприємства повинні були перебудувати свої бізнес-процеси для того, щоб задовольняти цим вимогам”, — сказав він.

Експерт зазначив, що зростання — це досить складна історія. Складно вирости дуже швидко, зокрема в умовах таких зовнішніх чинників, як воєнні дії.

“Підприємствам у цих складних умовах довелося перебудовуватися, збільшувати свої виробничі потужності, прискорюватися для того, щоб забезпечувати наявні потреби. Але водночас в умовах тих обмежень, насамперед це все-таки база радянська, на якій ці підприємства існували, нікуди не поділася, залишається тією ж таки радянською базою”, — каже Долінце.

Щодо модернізації, то, за словами експерта, навіть до війни вона відбувалася вибірково. Окремі підприємства на окремих ділянках або окремих цехах могли дозволити собі провести ту чи іншу модернізацію. Як правило, це стосувалося тільки тих підприємств, які були прибуткові.

“Менше як половина підприємств ОПК, що входять до державних концернів, були прибуткові. Більшість підприємств були або збиткові, або загалом могли фактично тільки ледве-ледве існувати. Те, що змінилося на ринку, це в рази збільшилася потреба, в рази збільшився внутрішній ринок. Це дуже потужний драйвер для розвитку. Але можливість скористатися таким шансом досить складна, потребує дуже якісних, підготовлених управлінців, наявності команди, яка здатна діяти в таких складних і економічних, і воєнно-політичних, і логістичних умовах. Швидше за все, не всі підприємства змогли цими можливостями скористатися. Але є частина підприємств, які це змогли зробити і вийшли на суттєво новий, вищий рівень”, — резюмував Богдан Долінце.

Читайте також: “Армія дронів” і не тільки: Україна розвиває оборонну промисловість під час війни — подробиці

Нагадаємо, кандидат політичних наук Олексій Буряченко висловив думку, що Росія своїми діями знищила свій військово-промисловий комплекс (ВПК), він ніколи не відновиться до колишнього рівня.

Прямий ефір