Паралельний імпорт дає змогу Росії виробляти озброєння, але 11-й пакет санкцій ЄС може перекрити канали постачання, — Рябих

Валерій Рябих. Фото: ukrinform.ua

Росія адаптувалася до умов після введення санкцій — паралельний імпорт дозволяє державі-агресору виробляти технологічні озброєння. 11-й пакет санкцій Європейського Союзу (ЄС) може перекрити деякі канали постачання. Про це сьогодні, 22 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий експерт Валерій Рябих.

“Країна-агресор всіляко адаптувалася до умов санкцій. У процесі адаптації Москва отримала можливості використовувати різні схеми, які вони називають паралельним імпортом. Саме паралельний імпорт дозволяє Росії продовжувати виробництво технологічних озброєнь. Насамперед це крилаті балістичні ракети. Причому, як зазначає Головне управління розвідки Міністерства оборони (ГУР МО) України, за деякими ракетами відмічається досить суттєве збільшення кількості їх виробництва”, — розповів він.

Експерт зазначив, що заходи, вжиті Росією для обходу санкцій, дають змогу збільшити виробництво деяких видів ракет.

“Росія виробляє в районі двох “Кинджалів” і п’яти “Іскандерів” на місяць. Виробництво таких ракет, як “Калібр” і Х-101, збільшилося від півтора до двох разів. Це означає, що ті організаційні заходи, які були вжиті для збільшення виробництва, дають змогу виробляти певну кількість ракет”, — сказав він.

Рябих зазначив, що країни колективного Заходу намагаються знайти способи обмежити постачання у РФ.

“Захід намагається перекрити ось ці всі канали. Потрібно сказати, що до певного моменту це вдавалося досить погано. Але зараз, коли вже зрозумілі механізми, які використовуються державою-агресором, буде вжито всіх можливих дій для того, щоб потік сучасної мікроелектроніки перекрити”, — повідомив він.

Посли ЄС погодили 11-й пакет санкцій проти Росії. Пакет містить заходи, спрямовані на протидію обходу санкцій та індивідуальні обмеження.

“Зараз уся надія на дії Євросоюзу щодо 11 пакету санкцій проти Російської Федерації. Цей пакет санкцій здатний заблокувати паралельний імпорт або істотно ускладнити його. І в такому разі вже під санкції потраплятимуть ті країни й ті організації, які можуть використовуватися країною агресором для обходу ось цих санкцій”, — розповів експерт.

Якщо перекрити паралельний імпорт у Росії, це позначиться не тільки на військово-промисловому комплексі, а й на житті звичайних росіян.

“Це буде дуже потужний чутливий удар, який істотно послабить можливості Російської Федерації в технологічній сфері, що не тільки негативно відіб’ється на можливості виготовлення Російською Федерацією засобів убивства, а й на всіх інших сферах, які торкнуться кожного росіянина. Тому що електроніки, яка зараз посідає дуже широке місце в побуті, її для Російської Федерації буде все менше й менше, а значить, буде все менше й менше комфорту для жителів країни”, — резюмував Рябих.

Читайте також: 11-й санкційний пакет проти Росії узгоджено — деталі

Прямий ефір