“Армія дронів” і не тільки: Україна розвиває оборонну промисловість під час війни — подробиці

Ілюстративне фото: zsu.gov.ua

Україна веде переговори із західними виробниками про збільшення виробництва озброєнь, зокрема безпілотників, і може підписати контракти найближчими місяцями. Про це повідомив заступник міністра стратегічних галузей промисловості Сергій Боєв. Крім того, Київ веде перемовини з виробниками з Німеччини, Італії, Франції та інших країн про виробництво зброї в самій Україні, інформує FREEДОМ.

Українські військові в рамках проекту “Армія дронів” за два дні знищили російської техніки на мільйони доларів. Відповідне відео на своєму Telegram-каналі опублікував міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. Російську техніку знищили ударними дронами “Ахіллес”. 

“Серед ураженої техніки [російських] окупантів — танк, зенітний ракетний комплекс “Тор-М2К”, бронетранспортер, “Урал” і командно-штабна машина “Кушетка-Б”. Дякую бійцям за потужну роботу, а кожному з вас за підтримку “Армії дронів”, — написав Федоров у Telegram.

У межах проєкту “Армія дронів” уже навчили 10 тис. операторів безпілотників, найближчим часом навчать ще стільки ж. 

Безпілотники ефективно і точно завдають ударів на полі бою. В Україні успішно застосували безпілотник власного виробництва, його дальність — 1 тис. кілометрів. 

Подробиці поки що невідомі, але прессекретарка “Укроборонпрому” опублікувала фотографію з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, командувачем Повітряних сил Миколою Олещуком і гендиректором “Укроборонпрому” Юрієм Гусєвим. Фото підписано так: “Після успішного застосування нашого безпілотника на 1000 км”. 

“Важко переоцінити значення безпілотних літальних засобів. Причому як літальних у повітрі, так і платформ безпілотних, які діють на землі та на морі. Застосування безпілотних апаратів на морі сприяло тому, що вперше в історії ведення воєн було завдано ударів по кораблях у Севастопольській бухті”, — зазначив генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко. 

Заступник міністра стратегічних галузей України Сергій Боєв в інтерв’ю Reuters розповів, що Київ веде переговори з виробниками з Німеччини, Італії, Франції та країн Східної Європи про виробництво ними зброї в самій Україні. 

“Для стримування агресії в майбутньому буде потрібна сильна оборонна промисловість України, сильні українські збройні сили. Ось чому ми вважаємо, що міжнародні партнери, які приїжджають в Україну, налагоджують виробництво і роблять Україну частиною системи безпеки вільного світу”, — наголосив Боєв. 

ЗСУ щодня завдають суттєвих втрат ворогу, захищаючи свою землю. Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну окупанти не дорахувалися 120-130 танкових батальйонів, тобто понад 4 тис. танків. Це було б неможливо без потужної оборонної системи України. На думку експертів, оборонна промисловість України розвивається семимильними кроками. 

“Прийнято на озброєння не тільки розробки, а ми бачимо, як їх застосування розширюється, причому ефективно. Тут є перспектива. Включено і набирає обертів виробництво нашого військово-промислового комплексу”, — каже Романенко.

Саме захист України з повітря дає результати на полі бою. Українське командування ухвалює правильні рішення на фронті, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. 

Він також підтвердив, що українські пілоти розпочали навчання на винищувачах 5-го покоління і подякував країнам, які долучилися до цього. Столтенберг додав, що це ознака готовності Альянсу підтримувати Україну в довгостроковій перспективі.

“Ми бачимо, що Україна просувається, але бої йдуть дуже важкі за запеклого опору росіян, які налагодили хорошу оборону. Але я впевнений, що українське командування приймає правильні оперативні рішення”, — резюмував генсек. 

Власна оборонна система і допомога союзників уже допомагають ЗСУ відбивати атаки противника. Парламент Данії затвердив пакет військової допомоги Україні на суму майже в 3 млрд євро на 2023-2028 роки. 

Також значну військову допомогу Україна отримала від Німеччини, яка включає високоточні керовані боєприпаси та інше військове обладнання. Крім того, очікуються поставки ракет для зенітно-ракетних комплексів Patriot.

Читайте також: Не якістю, а кількістю: ситуація у ВПК Росії — розбір експертів

Як повідомлялося раніше, понад 2 млрд дол. виділяють США на новий довгостроковий пакет військової допомоги Україні. До нього увійдуть, зокрема, засоби протиповітряної оборони.

Прямий ефір