Ініціатива — у руках ЗСУ, тактика Кремля на фронті — програшна: розбір (ВІДЕО)

ЗСУ. Фото: zsu.gov.ua

Збройні сили України повернули під свій контроль близько десятка населених пунктів за останній тиждень. За інформацією заступника начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексія Громова, українські війська звільнили від російських окупантів понад 100 кв. км української території. Військові експерти кажуть, що українська армія шукає слабкі місця в обороні Росії і робить це по всій лінії фронту, повідомляє FREEДОМ.

На кримських пляжах ще недавно стояли шезлонги і парасольки, а тепер берегова лінія протяжністю 25 км всіяна оборонними спорудами, встановленими російськими військовими. Ряди бетонних блоків пірамідальної форми, відомі як “зуби дракона”, мають перегородити шлях танкам та іншій військовій техніці. За ними проходить лінія траншей, покликана забезпечити укриття від наступу українських військ.

“Ці укріплення, найімовірніше, потрібні для того, щоб відвернути Україну від сміливих спроб провести операцію з нападу на Крим із моря, а не з суші”, — висловилася аналітикиня військової розвідки Лейла Гест в інтерв’ю BBC.

Американська газета The Washington Post пише, що Росія перетворила тимчасово окупований Кримський півострів на “одну з найбільш укріплених” територій. Однак це, на думку президента України Володимира Зеленського, не завадить українським військам звільнити окупований Росією Крим.

“Вони вже думають про оборону окупованих ними територій. Це вже інша хвиля цієї війни. Це не проста хвиля і для нас, тому що ми розуміємо, що їхня наполегливість на полі бою, яка була з початку, розбита нашими силами. І сьогодні вони вкопуються, роблять оборонні рубежі. Це буде складно для нас, буде дуже непросто. Але це вже друга частина”, — сказав глава Української держави.

Росіяни також зміцнювали кордон із Бєлгородською областю. Там теж рили окопи і ставили “зуби дракона”. На ці оборонні споруди витратили щонайменше 10 млрд руб. Але Кремль виявився безсилим перед російськими добровольчими формуваннями, які воюють на боці України. Вони безперешкодно перетинають кордон у Бєлгородській області. Так, за заявою “Русского добровольческого корпуса”, вони перейшли державний кордон РФ у березні 2023 року. Ситуація повторилася і наприкінці травня. Це свідчить про те, що частина загороджувальних ліній, як у Брянській, так і в Бєлгородській областях, виявилися даремними, вважає британська військова розвідка. Хоча з літа 2022 року Росія побудувала одну з наймасштабніших систем фортифікаційних споруд у світі за останні десятиліття.

Начальник розвідцентру Сил оборони Естонії Марго Гросберг заявив, що зараз українські Збройні сили ведуть першу фазу своєї наступальної операції, і шукають слабкі місця в оборонних позиціях російських окупаційних військ.

“Очевидно, що ініціатива зараз у руках ЗСУ, а це значить, що вони обирають час, місце і засоби, якими вони атакуватимуть підрозділи противника”, — сказав він в інтерв’ю ERR (Естонському національному телерадіомовленню).

А екскомандувач Сухопутних військ США в Європі Бен Ходжес вважає, що Україна вже на шляху до звільнення Криму. За словами генерала, ЗСУ тиснуть на оборону РФ і збивають противника з пантелику щодо того, де і яким чином триватиме основний наступ.

Читайте також: Противник уже вводить у бій свої основні резерви, — Грабський про ситуацію на фронті

Нагадаємо, як повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, Сили оборони України продовжують ведення наступальних дій на Мелітопольському та Бердянському напрямках. Протягом минулої доби мали частковий успіх, закріплювались на досягнутих рубежах та вирівнювали лінію фронту.

Прямий ефір