Убивці, злодії та ґвалтівники: кого вербує Міноборони РФ у російську армію

Ілюстративне фото: pixanews.com

З лютого 2023 року Міністерство оборони Російської Федерації почало вербувати на війну в Україну ув’язнених. До цього часу до лав армії РФ уже офіційно “мобілізовано” понад 15 тисяч постояльців російських в’язниць і колоній.

Раніше вербуванням засуджених активно займався засновник приватної військової компанії (ПВК) “Вагнер” Євген Пригожин. “Вагнерівці” брали активну участь у штурмі Бахмута, але зазнали там колосальних втрат.

Кримінальники на службі РФ

Згідно з даними Головного управління розвідки Міністерства оборони (ГУР МО) України, штурмові роти “z”, сформовані Міноборони РФ із засуджених осіб, були створені для ведення наступальних дій і міських боїв.

Однак на практиці окупаційні підрозділи, укомплектовані так званим “спецконтингентом”, показали вкрай низьку боєздатність.

“Серед “зеків”-окупантів процвітає алкоголізм, мародерство, а також дезертирство, зокрема й через катастрофічні втрати”, — йдеться в повідомленні ГУР МО.

В українській розвідці зазначають, що для перегрупування та доукомплектації так званого “добровольчого корпусу” засудженими особами військове керівництво РФ утворило спецкомісію, яку очолив заступник начальника штабу російських окупаційних військ в Україні генерал-майор Польгуєв.

“Комісії видано наказ відібрати близько 2 тисяч осіб із числа “спецконтингенту”, провести з ними навчання на полігонах, розташованих на тимчасово окупованих українських територіях, і перекинути в зону бойових дій. Для членів спецкомісії Польгуєва на окупованих територіях України передбачено посилену охорону, а за дисципліною серед “зеків”-добровольців стежитимуть групи військової поліції РФ”, — зазначили в ГУР МО.

Своєю чергою, у прес-службі ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина повідомили, що за весь час лави найманців цієї приватної військової компанії поповнили 50 тисяч ув’язнених. А після закінчення контракту додому повернулися 32 тисячі “зеків”, завербованих на війну в Україні.

“На 18 червня 2023 року вибуло додому по закінченню контракту 32 тисячі осіб із числа раніше засуджених, які брали участь у “СВО” на території “ЛНР” і “ДНР” у лавах ПВК “Вагнер”, — ідеться в повідомленні.

За словами Пригожина, колишні “вагнерівці” після повернення з війни скоїли 83 злочини, що нібито у 80 разів менше, ніж у осіб, які звільняються з місць позбавлення волі за аналогічний період без укладення контракту з ПВК “Вагнер”.

Крім цього, багато колишніх засуджених, які повернулися з війни, нібито активно вирішили здобувати вищу освіту. Як повідомив ректор Московського державного університету Віктор Садовничий, на сьогоднішній день в МДУ надійшло близько тисячі заяв від учасників так званої “СВО” на вступ.

“Не приховую, є хлопці, які мали судимості, хтось випадково вбив бабусю, хтось дружину.  На юридичний факультет ми їх не візьмемо, але на інші спеціальності — вчіться на здоров’я…”, — розповів ректор МДУ.

Читайте також: Серед “зеків”-окупантів процвітає алкоголізм, мародерство, а також дезертирство: про стан у штурмових ротах розповіла українська розвідка

Ефективність “z”-штурмовиків в оцінках експертів

Чому Міноборони РФ вирішило набирати в армію засуджених, і яка ефективність таких специфічних підрозділів на полі бою, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіли:

  • Максим Жорін, екскомандир полку “Азов”, майор Збройних сил України, заступник командира 3-ї штурмової бригади;
  • Ян Матвєєв, військовий аналітик;
  • Ольга Романова, директор російського фонду “Русь сидящая”
  • Наталія Пелевіна, російський опозиційний політик, член політради партії “Парнас”.

МАКСИМ ЖОРІН: Кримінальники — це матеріал, який російській владі абсолютно не потрібен

— У зоні відповідальності третьої штурмової бригади нашої ми зустрічали вже і “зеків”, які були у складі “Вагнера”. Так звані “вагнерівці”.

Також ми вже на своєму шляху зустрічали і “стирали” інших “зеків”, які сиділи в тих самих тюрмах, які, можливо, навіть в одних камерах із ними сиділи. Тільки в них уже був офіційний контракт із російською армією. Називаються ці два підрозділи по-різному, але суть одна й та сама.

Це кримінальники, це злочинці, це матеріал, який для Росії взагалі найменше цікавий, і вони їх починають використовувати на полі бою. Насправді якихось великих результатів ті, які офіційно підписали контракти, не показували, але ними дійсно намагаються затикати дірки там, де зазнають втрат регулярні частини, регулярні бригади.

У нашому випадку ними намагалися посилити 72-гу бригаду Російської Федерації. Зараз на даний момент 57-ту, яку теж ми розбираємо і стираємо. Її теж намагаються посилити саме ось такими ув’язненими із загонів “Шторм Z”.

Ці злочинці та кримінальники нікому не цікаві й не потрібні. Їх, найімовірніше, навіть ніхто абсолютно не рахує.

Різниця між “вагнерівцями” і тими, хто служить у регулярній армії, полягає насправді більше в управлінні. “Вагнерівці” себе показали більш ефективними через те, що в них було досвідчене управління, яке було заточене під штурмові дії, і вони виключно штурмові завдання виконували. А такі самі “зеки”, але в підрозділах “Шторм Z” регулярної армії виконують більше оборонні функції.

Що стосується стосунків між мобілізованими та ув’язненими на фронті, то в них уся країна так живе. Для них насправді великої проблеми в цьому немає. Їхня держава звикла до такого життя.

У них “зек” — це звичайний громадянин, злочинець, який здійснює насильство, якісь злочини, вбивства. Це середньостатистичний громадянин Російської Федерації.

Тому, я думаю, в цьому плані великого дискомфорту вони не відчувають, тому що на культурному рівні “зеки”, злочинці, ґвалтівники — звична справа для них, це реально частина Російської Федерації.

ЯН МАТВЄЄВ: У “зеків” із великими термінами немає іншого способу швидко вийти на свободу

— У РФ не хочуть поки що оголошувати мобілізацію і намагаються набирати людей усіма можливими способами, включно з вербуванням ув’язнених.

Чому беруть усіх підряд? У ПВК “Вагнер” була легенда, що, мовляв, “ми вас звільнимо, у нас професійна приватна військова компанія, ми воюємо по-розумному”. І люди велися на це, думали, що дійсно вони підуть займатися професійною справою, а потім підуть на свободу.

Але трохи пізніше вони дізналися, що насправді їх просто кидатимуть у “м’ясні штурми”. Зараз, природно, ті ж самі ув’язнені вже більш навчені, вони розуміють, що їх просто відправлять помирати. Тому, звичайно, не всі погоджуються.

Найімовірніше, краще за всіх погоджуються ті, кому вже зовсім втрачати нічого, хто просто сподівається на те, що йому пощастить, і він вийде потім, напевно, на свободу.

Ну і люди з великими термінами, які сидять за важкі злочини, звісно, на це з великою ймовірністю погодяться. У них немає практично іншого виходу незабаром вийти на свободу.

Ну а Міноборони плювати. ПВК “Вагнер” теж спочатку дещо вибірково набирали до своїх лав. Когось брали, когось не брали залежно від статей. Але Міноборони просто потрібно набрати якихось людей, які будуть виконувати, по суті, найважчу роботу, тобто буквально вмирати, щоб досягати хоч якихось цілей, які будуть перед ними ставити.

ОЛЬГА РОМАНОВА: Засуджених на довічні строки за бандитські розбірки 90-х буде направлено на війну в Україні

— ПВК “Вагнер” з 1 лютого відлучено від вербування ув’язнених у в’язницях. Проте свіжі сили до них надходять. Вони надходять саме так. Їх просто перекуповують, причому з великим натхненням.

Це Міністерство оборони, оскільки його керівництво вже прекрасно розуміє, що їм не впоратися з такою кількістю і мобілізованих, і ув’язнених. Особливо ув’язнених, бо вони просто не вміють ними командувати.

Але те саме стосується і мобілізації. Міністерство оборони не може впоратися з людським потоком. І вони дійсно розподіляють їх в абсолютно різні об’єднання.

І ми чекаємо цього тижня підтвердження того, що в кількох колоніях Сибіру готують до приїзду абсолютно нових вербувальників. Це батальйон “Ахмат”.

Річ у тім, що Міністерство оборони, на відміну від ПВК “Вагнер”, орієнтується поправками до закону про мобілізацію. Ці поправки, які набули чинності 4 листопада минулого року, свідчать, що Міноборони братиме будь-кого, окрім засуджених за кількома статтями.

Убивства — можна, зґвалтування — можна, тяжкі тілесні ушкодження — можна, шахрайство в особливо великих розмірах — можна. Що не можна: не можна тероризм, пособництво тероризму, опір співробітникам правоохоронних органів і владі, підготовка до повалення влади, чомусь викрадення повітряного судна і педофілія.

Тобто до цього всі статті були політичні, які зараз застосовують і до росіян, і до захоплених українців, і військовополонених, і цивільних. І ось вони прирівнюються до педофілів. Ось ці статті не беруть. Усе інше, звісно, можна.

Ба більше, у Москві 26 ув’язнених — саме ув’язнених, не засуджених — були забрані на війну саме за контрактом із Міноборони зі столичного суду №4. Тобто ці люди ще не засуджені, але вони вже вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини.

У нас є свідчення того, що кілька відомих уже давно засуджених осіб, які отримали довічні строки за участь в ОЗУ (організовані злочинні угруповання, — ред.) 1990-х років, насамперед снайпери, наймані вбивці, були переведені в березні до московського СІЗО нібито для розслідування якихось нових епізодів через 20-30 років.

Для чого вони зникли? Усі з них написали заяву про те, що вони хочуть вступити на службу кудись там і вирушити на війну.

НАТАЛІЯ ПЕЛЕВІНА: “Герої”-вбивці після повернення з війни влаштовуватимуть у своїх містах щось жахливе

— Ситуація, звичайно, жахлива. Адже всі ці люди були злочинцями до того, як брали участь у злочинній війні. Тепер за фактом участі в цій війні вони є ще більшими злочинцями.

Пригожин заявив, що з 50 тисяч ув’язнених, які були у складі ПВК, у Росію повернулися 32 тисячі. І вони, природно, повернулися на свободу, а не у в’язницю, оскільки були помилувані. І сам Пригожин сказав, що 83 колишніх ув’язнених, які повернулися, уже вчинили злочини – це якийсь просто абсурд.

Після того, як вони побували на цій війні, я впевнена, що в них у голові тепер відчуття, що взагалі все можна. І ось ці “герої”-вбивці, “герої”-злочинці зараз будуть, я думаю, влаштовувати щось жахливе вже у своїх містах, там, куди вони повертаються.

Що стосується цифр, то вони справді виглядали не дуже правдоподібно. Тому що ми абсолютно точно знаємо — це було підтверджено неодноразово — з тих, хто був завербований із “зеків”, дуже багато загиблих, ледь не 50% або й більше.

Тоді виходить, що або завербовано було в рази більше з колоній, ніж говорилося спочатку. І тоді, можливо, дійсно 30 тисяч якимось чином вижили і повернулися назад. Або Пригожин цими цифрами спеціально маніпулює, переслідуючи свої якісь довгограючі плани.

Читайте також: “Шокуючі для населення РФ цифри”: російська армія зазнає найбільших втрат з часів боїв за Бахмут (ВІДЕО)

Прямий ефір