Які країни допомагають Росії обходити санкції ЄС — розбір експертів

Ілюстрація: fakty.com.ua

Введені проти РФ санкції штовхають країну на пошук варіантів їхнього обходу.

Заборонені товари до Росії, за інформацією управління з координації санкцій Державного департаменту США, постачають компанії з Вірменії, Грузії, Туреччини та Об’єднаних Арабських Еміратів.

Обхідні шляхи

Один із способів — експорт через територію Росії підсанкційних товарів до третіх країн. Таким чином, чіпи та інші компоненти, для яких РФ мала бути транзитною територією, насправді залишаються на заводах агресора.

Приміром, минулого року Астана ввезла на 5 млн. доларів безпілотних літальних апаратів (БПЛА). Зазначимо, Казахстан та Росія входять до Євразійського економічного союзу, і між ними немає митних кордонів.

Щоб застерегти владу країни від незаконних угод із Москвою, до Казахстану прибула торгова місія США.

З весни минулого року Кремль використовує і схему паралельного імпорту електроніки. Рітейлери закуповують товар не безпосередньо у виробника, а в інших продавців із самостійним імпортом до Росії.

Схема оплати таких постачань також була відпрацьована гроші проводили через банки зі списку так званих “дружніх країн”.

Під тиском США та ЄС зараз ця процедура обходу санкцій почала давати збій. Банки трьох країн — Вірменії, Казахстану та Гонконгу — блокують російські платежі за сервери, мікросхеми, процесори, телеком-обладнання та іншу електроніку для юросіб з Росії.

Наразі постачальники намагаються ввезти електроніку під іншими товарними кодами, а також шукають альтернативні способи оплати.

Проте, посилення експортного контролю з боку “дружніх країн” може призвести до дефіциту такої продукції РФ. За прогнозами експертів, це може статися вже протягом півроку.

Проблеми в Росії виникли з постачанням не лише різної мікроелектроніки та відповідних компонентів. Банки блокують оплату і набагато більше затребуваних на споживчому ринку пристроїв —серверів.

Поки неясно, чи торкнуться нових обмежень користувальницьку електроніку — смартфони, планшети, ноутбуки та інше.

11 пакет санкцій Євросоюзу, ймовірно, буде спрямований насамперед проти компаній, які допомагають Росії обходити санкції з таких країн, як Вірменія, Казахстан, середньоазіатські республіки. Також є інформація про підготовку санкцій проти кількох компаній Китаю.

Розбір експертів

Детальніше про те, хто і яким чином допомагає РФ обходити санкції — в ефірі телеканалу FREEДОМ говорили:

  • Ігор Бураковський, голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій;
  • Олексій Плотніков, доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України;
  • Сергій Фурса, фінансист;
  • Іван Ус, кандидат економічних наук, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень.

ІГОР БУРАКОВСЬКИЙ: Бізнес цинічний

— Окремі турецькі банки відмовилися приймати платіжні картки МИР і почали закривати рахунки безпосередньо росіянам. Тобто відбуваються якісь зрушення, але дивитимемося, наскільки цей процес буде масовим.

Щодо Казахстану — це більше політична проблема. Казахстан сьогодні намагається сам визначитись, з ким він фактично.

Мені здається, Казахстан не хоче, щоб над ним хтось домінував, наприклад, та сама Російська Федерація. З іншого боку, є певні економічні інтереси. Ми не можемо виключити і впливу Китаю, який намагається зайти в цей регіон. Ось така багатовекторна політика.

Вважаю, що з боку України треба посилити передусім певні дипломатичні дії щодо Казахстану.

Є велика різниця між політичними заявами та реальними діями.

Є питання, пов’язані зі здатністю уряду Казахстану контролювати те, що відбувається на його території, і різні способи обходу тих самих обмежень з боку казахських компаній. Вони досить складні.

В умовах глобальної економіки, коли санкції вводяться проти Росії обмеженою кількістю держав, справді виникають різноманітні схеми обходу.

Все залежить від того, яким буде новий пакет санкцій. Далі залежатиме від того, як проукраїнська коаліція дипломатично домовлятиметься і з казахами, і з іншими країнами.

Бізнесмени завжди знаходять якісь способи у тому, щоб реалізувати свої інтереси. І тут, на жаль, у цьому сенсі бізнес є дуже цинічним.

ОЛЕКСІЙ ПЛОТНИКОВ: Обходити санкції РФ допомагають деякі колишні країни СРСР

— Я не став би перебільшувати значення 11-го санкційного пакету, бо виходить, що попередні 10 були якісь не такі. Не думаю, що 11 буде в чомусь революційним. Це швидше виправлення помилок попередніх пакетів.

Є колишні країни СРСР, які займають зараз незрозуміло який статус тому, що вони почали ввозити масу західної продукції, чого ніколи не було. Далі ці країни почали постачати до Росії цю продукцію.

Скажімо, Вірменія зараз дуже великий експортер автомобілів для Російської Федерації. Питання в тому, що там ніколи автомобілі не робили. Зрозуміло, що це перепродаж. Автомобілі заборонені до ввезення до РФ безпосередньо, вони йдуть через Вірменію транзитом.

Щодо продукції військового призначення, скажімо, компонентів для зброї, для крилатих ракет, то нещодавно була у нас офіційна заява про те, що в збитих Україною ракетах було близько 40 компонентів західного виробництва, які не могли ввозитися до Російської Федерації.

Те, що ракета виготовлена у квітні цього року, і там такий великий обсяг західної електроніки, мікрочіпів тощо — показник того, що справді існує “сірий ввіз”, який неконтрольований, і він існує через посередників, через треті країни за певними схемами.

Тут навіть справа не в якості 11-го пакету порівняно з попередніми. Тут потрібний чіткий механізм відстеження цієї продукції. Або це якісь датчики GPS, які показують, куди ця продукція йде, хто є кінцевим споживачем, або це інші методи контролю.

СЕРГІЙ ФУРСА: Деякі країни використовують становище Росії, щоб отримувати надприбутки

— Між пакетами санкцій американський Мінфін і європейські регулятори моніторять, як росіяни придумують обходити санкції.

Це таке інтелектуальне протистояння. Вводяться санкції. Росія якимось чином починає їх оминати. Захід дивиться, як росіяни їх обходять, і посилює їх.

Усі наступні кроки будуть спрямовані саме на посилення вже запроваджених санкцій для того, щоб протидіяти природному бажанню росіян ці санкції оминути.

Зараз йде комунікація з Казахстаном, з Вірменією, з Туреччиною, що “хлопці, ми можемо ввести проти вас санкції, якщо ви не посилите вашу політику стосовно паралельного імпорту з постачання продукції в Росію”. І ми бачимо, що це працює. І Казахстан, і Вірменія посилюють правила роботи з Росією.

Але тут треба розуміти, що, якщо росіянам потрібно провести дві валізи чіпів, вони обов’язково їх провезуть.

Деякі країни використовують становище Росії, щоб отримувати надприбутки. За останній рік дуже виросла економіка Вірменії, дуже виросла економіка Грузії, товарообіг Росії з Туреччиною різко виріс. Ці країни виграють суто економічно за рахунок того, що паразитують на російській економіці.

Але є санкційний тиск, і це не пряник. Коли приходить Мінфін США та каже турецьким банкам: “Хлопці, якщо хочете мати справу з доларами, то картки МИР більше, щоб ми не бачили”. І бах — усі банки відмовляються працювати із МИР.

І вже “Райффайзенбанк” на божевільних швидкостях намагається придумати, як би йому вискочити з Росії. І їм про це постійно нагадують європейські регулятори. Ось така політика не дипломатична, а тиск може працювати.

ІВАН УС: У РФ стає менше союзників

— Треба зазначити, що ці країни, які нині потихеньку запроваджують санкції, раніше могли торгувати певними “сірими схемами”, але торгувати саме публічно.

Той самий фінансовий сектор Китаю. Здавалося б, з погляду Росії, це дружня країна, він дуже акуратний щодо транзакцій до Росії.

Зараз та інформація, яку ми маємо, показує, що країни, за допомогою яких РФ оминала санкції, чудово розуміють, що роль Росії у міжнародному фінансовому ринку порівняно зі США, Великобританією, Європейським Союзом значно нижча.

Вони розуміють, що для розвитку їхнього бізнесу, їхнього фінансового, банківського сектора в жодному разі не можна дуже співпрацювати з Росією, оскільки вони можуть нарватися на санкції. Вони цього не хочуть, тож обмежують ці транзакції.

Це призводить до того, що для Росії все складніше і складніше отримуватиме необхідні їй мікросхеми та товари просто тому, що продавці замислюватимуться: а чи варто продавати, оскільки походження грошей, які вони могли б отримати, їм буде дуже складно пояснити регулюючим органам.

Навіть Об’єднані Арабські Емірати, які часто використовуються для обходу санкцій паралельного імпорту, збираються дрейфувати у бік країн колективного Заходу.

Дубай кілька місяців тому вже заявив про те, що окремий банк цього емірату ретельно відстежуватиме інвестиційні рахунки громадян Росії та пов’язаних із РФ людей. І, відповідно, прибуток від цих інвестиційних рахунків не нараховуватиметься цим громадянам, і він, по суті, заморожується. То вже був сигнал.

Казахстан має свої можливості, свою економіку. Не думаю, що Казахстан захоче ближчої інтеграції з Росією.

У Росії все менше і менше союзників. І я гадаю, що певні люди уряду РФ це розуміють.

Читайте також: Тріщина в паралельному імпорті Путіна: банки блокують платежі з Росії (ВІДЕО)

Прямий ефір