Фейки, які продукує Путін, — це не жарти хворої свідомості, а частина активних операцій проти України, — експерт

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Будь-які фейки Путіна, хоч би якими дурними вони здавались, тиражуються безліччю каналів, під їхній вплив потрапляє й певна частина української аудиторії. Вона може не вірити цим заявам, але починати сумніватися. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ сказав аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Сергій Жуков, коментуючи зокрема слова Путіна про те, що головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний нібито перебуває за кордоном.

“Хочу нагадати, що Путін є вихідцем зі спецслужб. І фейки, які він продукує, — це не жарти хворої свідомості, це частина активних операцій, які проводяться зокрема й проти України. Навіть якщо Путін дурість сказав, його цитуватимуть, його заяви тиражуватимуть. І так чи інакше, якась частина аудиторії, зокрема української, якщо не повірить Путіну, то сумніватиметься”, — говорить гість ефіру.

Він звернув увагу, що фейки, які стосуються вищого військового керівництва країни, — окрім Залужного, були ще про начальника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова, командувача Сил територіальної оборони ЗСУ Ігоря Танцюру — через різні канали почали дуже активно вкидатися саме останнім часом.

“По-перше, традиційно не публічне вище військове командування країни, яке хотіло б, напевно, більше зосередитися на своїй безпосередній діяльності, тобто на керівництві військами, на плануванні операцій тощо, а не брати участь в інформаційній війні. Проте воно змушене це робити й так чи інакше, вони теж стають публічними особами. По-друге, рівень довіри до військового керівництва в українському суспільстві сьогодні є безпрецедентним. І тому по цьому керівництву і з армії, зокрема, російська пропаганда та російські спецслужби насамперед битимуть. Ці два фактори: довіра до армії та не дуже високий рівень публічності командування, і роблять наше військове керівництво ціллю таких вкидань”, — пояснив Жуков.

За його словами, частково це працює, частково ні. Водночас аналітик наголосив, що поява у понеділок, 19 червня, ролика із Залужним, ще й із патчем із Бебі Йодою зі всесвіту “Зоряних війн”, стала “потужною інформаційною відповіддю” на ці операції Кремля.

Читайте також: Путін труїть росіян брехнею, якою в підсумку отруює себе сам, — Яковенко

Прямий ефір