Блінкен відвідав Китай і зустрівся із Сі — підсумки візиту (ВІДЕО)

Державний секретар США Ентоні Блінкен учора, 18 червня, приїхав до Пекіна з дводенним візитом. Він став першим високопоставленим представником Вашингтона, який відвідав Китай уперше з 2018 року, повідомляє FREEДОМ.

Спочатку Блінкен провів зустріч із міністром закордонних справ Китаю Цинь Ганом. За даними CNN, вона тривала цілих п’ять з половиною годин. У Держдепартаменті США назвали ці переговори “відкритими, предметними та конструктивними”. Зазначається, що Блінкен дав співрозмовнику зрозуміти, що США продовжуватимуть відстоювати свої інтереси й працюватимуть зі своїми союзниками для просування вільного і заснованого на міжнародному порядку світу. Для продовження дискусій держсекретар США запросив свого колегу до Вашингтона.

На другий день візиту Блінкен зустрівся з високопоставленим китайським дипломатом Ван І. Попри те, що офіційні особи обох держав мали невисокі очікування від візиту, все ж Блінкен пообіцяв висловити серйозне занепокоєння Штатів щодо цілої низки питань, зокрема, про війну, розв’язану Росією в Україні.

Раніше Пекін намагався зіграти роль миротворця між Києвом і Москвою, але заяви Китаю були сприйняті зі значним скептицизмом. Його розкритикували за те, що він не закликав Росію вивести свої війська з території України, як це зробили понад 100 країн світу.

Підсумок візиту Ентоні Блінкена до Китаю підбила його сьогоднішня зустріч із лідером КНР Сі Цзіньпіном. Як повідомляє китайська інформагенція “Сіньхуа”, лідер Китаю відзначив прогрес, якого досягли Пекін і Вашингтон, і домовленості з деяких питань. Сі висловив сподівання, що візит американського дипломата до Китаю допоможе “стабілізувати зв’язки” між двома найбільшими економіками світу, а взаємодія між державами надалі ґрунтуватиметься на взаємній повазі.

“Ваш візит, пане держсекретаре, можна назвати дуже ефективним. Адже нам вдалося домогтися прогресу і досягти домовленостей з деяких конкретних питань. Це дуже добре. Взаємодія віч-на-віч завжди має ґрунтуватися на взаємній повазі та щирості. Я сподіваюся, що завдяки цьому візиту, пане держсекретаре, ви внесете ще більше позитивного внеску в стабілізацію китайсько-американських відносин”, — звернувся Сі Цзіньпін до держсекретаря США.

За повідомленням пресслужби американського Держдепартаменту, Ентоні Блінкен окремо наголосив на важливості підтримки каналів зв’язку між країнами з усього спектру питань. Очікується, що сам візит також підготує підґрунтя і для переговорів лідерів двох країн — Сі Цзіньпіна та Джо Байдена.

“У нас немає ілюзій щодо управління взаємовідносинами з Китаєм. Є багато питань, щодо яких ми глибоко, навіть категорично не згодні. І ми завжди діятимемо найкращим чином для просування інтересів американського народу. Але Сполучені Штати мають довгу історію успішного управління складними, послідовними відносинами за допомогою дипломатії, тому обидві країни просто не мають іншого вибору, окрім як знайти спільний шлях. І це відповідає як нашим інтересам, так і інтересам усього світу”, — заявив Ентоні Блінкен.

До речі, сам Джо Байден також повідомляв, що сподівається зустрітися з главою КНР у найближчі кілька місяців. Він припустив, що Сі Цзіньпін не знав подробиць інциденту з нібито шпигунською повітряною кулею, збитою над територією США в лютому цього року. Нагадаємо, саме через цю подію Адміністрація президента США відклала поїздку держсекретаря Блінкена до Пекіна.

“Я не думаю, що керівництво знало, де він був, і знало, що відбувається. Я думаю, що це було більше незручно, ніж навмисно, і тому я сподіваюся, що протягом наступних кількох місяців я знову зустрінуся з Сі, і ми поговоримо про наші розбіжності, а також і про те, у чому ми можемо ладнати”, — зазначив президент США Джо Байден.

Представники США та Китаю синхронно наголосили на своєму прагненні до “стабільних і конструктивних” взаємин. Водночас китайська сторона заявила, що “найважливішою проблемою та найбільшим ризиком” для китайсько-американських відносин вважає Тайвань. Китай розглядає його як провінцію, що відкололася, яка зрештою перейде під контроль Пекіна, але Тайвань вважає себе окремою від материкового Китаю державою, має власну конституцію та уряд. Президент США Джо Байден минулого року заявив, що США захищатимуть Тайвань у разі нападу з боку Китаю. Цю заяву Пекін засудив.

Аналітики вважають, що мета візиту Ентоні Блінкена до Китаю — повернути відносини між Сполученими Штатами та КНР у конструктивне русло після місяців напруженості, що прогресує. Хоча офіційні особи адміністрації США заявили про відсутність ілюзій щодо того, що всі проблеми та розбіжності між країнами будуть залагоджені під час цих кількох зустрічей, сам початок такої дискусії можна вважати досягненням.

https://www.youtube.com/watch?v=KXW-kfZZ9PA

Читайте також: Потепління у відносинах Вашингтона і Пекіна прогнозує американський політолог

Нагадаємо, держсекретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен вчора, 18 червня, прибув до Пекіна, ставши першим високопоставленим американським дипломатом, який відвідав Китай за останні п’ять років.

Прямий ефір