Переведення останнього реактора на Запорізькій АЕС у стан холодної зупинки — коментар Литвинського

Людвіг Литвинський. Скріншот: uatv.ua

Наразі Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) відіграє тільки негативну роль в енергетичному комплексі України, тому що вона споживає електроенергію з національної мережі. Таку думку сьогодні, 18 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив професор, експерт з атомної енергетики Людвіг Литвинський.

“Ми забезпечуємо електроенергію тією єдиною збереженою лінією електропередач для примусового охолодження активних зон шести реакторів Запорізької атомної станції”, — сказав він.

За словами експерта, у цій ситуації Україна не в силах щось додатково зробити. А те, що зроблено органам Держрегулювання, це правильний крок.

“Але я не впевнений, що цей правильний крок про переведення останнього блоку в холодний режим буде виконаний Росією. За стан ЗАЕС і всіх її енергоблоків повну відповідальність несе РФ, і всі неприємності, які можуть трапитися і трапилися вже, їхньою єдиною причиною є РФ”, — каже Литвинський.

Він наголосив, що фахівці “Росатома”, які перебувають на тимчасово окупованій Росією ЗАЕС, є насамперед злочинцями, а по-друге, вони фахівці, але до їхньої думки ніхто не прислухається.

“Я вважаю, що вони досить грамотні фахівці, вони прекрасно усвідомлюють процеси, які відбуваються на станції, і нестимуть відповідальність за те, що було спровоковано і відбувається на Запорізькій станції. Інша річ, що їхня думка слабо враховується як політичним керівництвом РФ, так і військовим. Дуже показово те, що сталося на Каховській ГЕС. І там напевно фахівці попереджали про ті дикі масштаби катастрофи, яка сталася внаслідок вибуху. Проте російські війська цілком собі це реалізували, анітрохи не зніяковівши від наслідків, що сталися внаслідок підриву”, — підсумував професор.

Зазначимо, що Державна інспекція атомного врегулювання України ухвалила рішення про те, що останній реактор на Запорізькій АЕС переводиться в стан холодної зупинки з урахуванням низки чинників, зокрема й підриву 6 червня росіянами Каховської ГЕС у Херсонській області, після якого почало міліти Каховське водосховище. Крім цього, враховувалися постійні обстріли з боку російських військових лінії електропередач і деградація системи аварійного реагування на станції. Разом із цим в українському “Енергоатомі” наголосили, що в разі невиконання розпорядження російськими окупантами їхні дії розглядатимуться як умисне та цілеспрямоване порушення правил ядерної та радіаційної безпеки ядерної установки ЗАЕС.

Читайте також: Чи наважиться Путін після Каховської ГЕС підірвати Запорізьку АЕС — розбір експертів

Нагадаємо, раніше Литвинський заявив, що перепад води у великому ставку-охолоджувачі ЗАЕС, що стався внаслідок підриву Каховської ГЕС, для роботи станції не критичний. Основна загроза для ЗАЕС пов’язана або з втратою електропостачання, або з намірами чи випадковими діями російських військових, які перебувають на майданчику.

Прямий ефір