Контроль за санкціями: як Росії перекривають лазівки — розбір Пендзина

Олег Пендзин. Фото: facebook.com

За минулий рік Росія змогла побудувати понад 500 ракет із використанням електроніки, отриманої через сірий імпорт, через що в 11-му пакеті санкцій передбачається посилення контролю за обходом обмежень. Про це сьогодні, 16 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

“Цього року щомісяця вони виробляють близько 60 носіїв, і зрозуміло, що це робиться із залученням електронної техніки, отриманої через сірі ринки. Тому що на сьогодні РФ самостійно не виробляє досить великого переліку товарів комп’ютерної техніки, без якої неможливе відтворення високоточної зброї. Природно, це питання вкрай хвилює наших партнерів. Воно хвилює країни Євросоюзу, тому що якщо уважно подивитися, то виявляється, що всі ці мікросхеми, які сьогодні потрапляють у російські ракети, тією чи іншою мірою виробляють або в країнах Південно-Східної Азії, або десь тією чи іншою мірою зав’язані на європейські компанії”, — сказав економіст.

За його словами, через це у центрі уваги перебуває вже не так питання нових обмежень, як посилення санкційного контролю.

“Йдеться про посилення контролю за постачанням товарів подвійного призначення та комп’ютерної техніки, високотехнологічних речей. А як це можна обмежити і проконтролювати? Насамперед покаравши тих, хто допомагає росіянам обходити санкційні обмеження. Йдеться про треті країни, так звані дружні країни для Російської Федерації. І йдеться про фінансово-економічний блок цього питання, про банківські структури, які пропускають подібні платежі, чим сприяють проникненню комп’ютерної техніки сірим імпортом у Російську Федерацію”, — сказав Пендзин.

Він нагадав, що низка країн перебуває в рамках єдиного Митного союзу з РФ. Це дає змогу, наприклад, комп’ютерній та побутовій техніці, яка без митного оформлення йде транзитом через РФ, у процесі залишатися на території Росії.

“Тому природним є посилення контролю. І, по-перше, контролю з боку країн-виробників, які повинні контролювати кінцевого споживача їхньої продукції, і контролю з боку фінансових інституцій, які на сьогоднішній момент у ручному режимі перевіряють усі платежі, які йдуть в інтересах РФ”, — сказав Пендзин.

Економіст зазначив, що сірий імпорт у зв’язку зі значним подовженням процесу постачання того чи іншого товару призводить до значного подорожчання кінцевої продукції.

“Це призводить до того, що з ринку споживачів йде досить великий сегмент, який не в змозі оплачувати нову ціну товару. Як вони обходяться? Вони обходяться або контрафактом, або активним постачанням товарів нижчої якості, зокрема, китайського виробництва, наприклад. При цьому потрібно розуміти, що ціла низка товарів китайського виробництва, ті, що виробляються за ліцензіями та патентами європейських країн, і які потім згодом поставляються на європейські та американські ринки, вони ж у Російську Федерацію не потрапляють. Тому що ті компанії, які це роблять, природно, дуже дорожать тим ринком, на який вони постачають свою продукцію. А ось товари виробників другого рівня, які не особливо переймаються легалізацією своїх виробництв, вони активно сьогодні почали поставляти свою продукцію на російський ринок. При цьому, знову ж таки, потрібно розуміти, що це продукція трішечки іншої якості. Ця продукція, природно, в умовах дефіциту коштує так, як ніби це хороші європейські, товарні групи”, — сказав Пендзин.

Він додав, що така ситуація відчутно б’є по кишенях російських громадян, і це можна вважати платою росіян за путінську агресію.

Пендзин також зазначив, що великим ударом для російської економіки може стати потрапляння до “чорного списку” Міжнародної організації з боротьби з відмиванням грошей FATF. Це значно ускладнить її фінансову співпрацю з іншими країнами.

Читайте також: На межі економічного колапсу: як вертикаль Путіна прирікає росіян на бідність та ізоляцію

Раніше в Держдепартаменті США назвали п’ять країн, які допомагають Росії обходити санкції: Вірменія, Туреччина, Казахстан, Грузія та Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ).

Прямий ефір