Не говорять вголос, але вже розуміють: поразка Путіна неминуча — розбір FREEДОМ (ВІДЕО) 

Російські еліти вже розуміють, що крах путінського режиму неминучий. Велике питання у них викликає зокрема й те, чи зможе глава Кремля Володимир Путін контролювати ситуацію в прикордонні РФ. Окремі депутати Держдуми і зовсім засумнівалися в досягненні цілей “спецоперації”. Похмурий настрій і хвилювання серед еліт тільки зростає. Одночасно з РФ тікають багаті люди, що спричинить деградацію економіки держави. Подробиці — в матеріалі FREEДОМ.

Великий страх у російських еліт викликає знищення Кримського мосту, що може призвести до військової та моральної поразки Кремля, пише The Washington Post, посилаючись на джерела в московських впливових колах. 

За інформацією видання, велике питання в еліт викликає те, чи зможе президент РФ контролювати ситуацію в російських регіонах, у яких почалися бойові дії. Насамперед це стосується Бєлгородської області. 

Є низка й інших питань без відповіді. Наприклад, атаки безпілотників на Москву, а також внутрішня боротьба між російськими воєначальниками на полі бою. 

Серйозні ознаки зростання напруженості серед еліти Кремля з’явилися цього місяця, коли впливовий представник російського парламенту, а також член партії “Единая Россия” Костянтин Затулін засумнівався в досягненні цілей “спеціальної військової операції”. 

На форсайт-форумі “Яка Україна нам потрібна?” він заявив, цитую: “РФ поки що не вдалося домогтися всіх своїх військових цілей, а деякі з них і зовсім стали “безглуздими”.

Після цього йому почали погрожувати виключенням з партії і позбавленням низки думських постів. Пізніше настрій російських еліт ще більше потьмянів — через пропозицію Заходу щодо довгострокових безпекових угод для України. 

Саме це зможе забезпечити Києву гарантовані поставки зброї протягом багатьох років — як альтернативу негайному членству в НАТО. Такі перспективи абсолютно не на руку Путіну та його маріонеткам. 

Єдиний варіант, який зможе відсунути провал РФ — заморожування конфлікту. 

“Це серйозний виклик для влади. Серед еліти панує дуже похмурий настрій. Вони не розуміють, які плани Путіна, і сумніваються, чи адекватно він справляється із ситуацією. Це триває довгий час, але хвилювання зростає. У Кремлі всі розуміють небезпеку українського контрнаступу. Заморозити ситуацію дуже зручно, оскільки це саме те, що дасть Путіну час, необхідний для того, щоб Україна і Захід втратили свій військовий запал і єдність”, — заявила засновниця політичної аналітичної фірми “Р-Політика” Тетяна Станова.

Заморозити війну — не вийде, про що неодноразово говорила українська влада. Цього разу Україна не піде ні на які домовленості на кшталт “Мінських угод”. І в Києва є всі можливості для звільнення територій до кордонів станом на 1991-й рік, стверджують в управлінні розвідки. 

Водночас дають зрозуміти, що цей шлях буде непростим, оскільки армія Росії довго готувалися до контрнаступу Збройних сил України. Але навіть попри це російська “еліта” розуміє, що вони програли. 

“Колективний Путін розуміє глухий кут, у якому перебуває. Колективний Путін — це найближче оточення диктатора, люди, які ухвалюють рішення, які впливають на ухвалення рішень. Звичайно, підстав для оптимізму в них немає. Це не означає, що нам легко і буде легко. Ворог готувався до активних дій українських Сил безпеки і оборони, весь світ бачить сьогодні в онлайн-режимі ці багатокілометрові рови, інженерні споруди, мінні поля тощо. Але глобально російська так звана еліта розуміє, що вони програли, що повномасштабне вторгнення в Україну було не просто помилкою, а злочином”, — сказав представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

У Володимира Зеленського запропонували російським елітам вихід із ситуації. Єдиним вірним рішенням є примус кремлівської влади до негайного виведення військ з української території. За словами радника керівника Офісу президента України Михайла Подоляка, зробити це потрібно якомога швидше, поки ще є така можливість.

“Якщо в російській політичній еліті є ті, хто “втомився від війни” і “хоче, щоб вона закінчилася”, у вас тільки одне рішення — примус Путіна/Патрушева до усвідомлення реальності, негайного виведення військ з усієї окупованої території, готовність до видачі військових злочинців. Чим довше “еліти” тягнуть з єдиним рішенням, тим менше шансів у них пережити фінал без максимальних особистих втрат, пережити об’ємний внутрішній бунт”, — акцентував Подоляк. 

Від початку повномасштабного вторгнення Росії до України з РФ втекла велика кількість багатих людей. За даними компанії Henley & Partners, за минулий рік країну покинули 8,5 тис. доларових мільйонерів. І це відображає загальну тенденцію еміграції забезпечених громадян, а також подальшу деградацію економіки. 

Про те, що кінець для Росії близький, свідчить і конфлікт між засновником ПВК “Вагнер” і Міноборони РФ, що триває вже не перший місяць. 

Євген Пригожин неодноразово записував відеозвернення, в яких критикував міністра оборони та Герасимова за некомпетентність. Розвитку історія набула після того, як Шойгу підписав указ, згідно з яким до 1 липня всі добровольчі формування мають укласти контракти з Міноборони РФ. “Вагнерівці” відмовилися. 

Хто б не переміг у бійці — Шойгу чи Пригожин — для України цей конфлікт тільки на руку, впевнені експерти.

“Що більше нерозуміння, що більше розбіжностей усередині, то легше Україні грати на розбіжностях, то менший вони моноліт. Ось коли співає Газманов “а родина как монолит”, та нічого подібного. Коли воно все деренчить, ця конструкція, то щуру нестабільно, щура заколисує і щуру хочеться втекти. Вони розуміють, що країна не єдина, країна коливається”, — сказав військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

Читайте також: Розкол у лавах російських окупантів посилюється — чи контролює Путін конфлікти своїх бойовиків: подробиці (ВІДЕО)

Раніше представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що у РФ відбувається боротьба повстанців за свої конституційні права і права місцевих жителів проти режиму Путіна.

Прямий ефір