“Десятина на війну”: у РФ діє державний рекет, — економіст

Олег Пендзин. Фото: radiosvoboda.org

У РФ сьогодні діє державний рекет, який змушує бізнес платити країні “десятину на війну”. Таку думку сьогодні, 15 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

“Почнімо з “десятини”. Метою бізнесу є отримання максимуму прибутку. Метою бізнесу не є сплата додаткових податків з ініціативи бізнесмена. Тому ми з вами прекрасно розуміємо, що будь-які додаткові платежі, будь-які разові перерахування, особливо якщо ці разові перерахування стають системою, дуже шкодять бізнесу, вимивають обігові кошти і, звісно, жодним чином не входять у сферу інтересів того бізнесмена, який змушений, з огляду на тиск правоохоронних органів, на тиск податкових органів, ухвалювати рішення про, по суті, відкуп від тиску в такий спосіб. Тобто, по суті справи, це і є державний рекет, який змушує бізнес додатково скидатися, додатково платити для того, щоб продовжувати працювати в РФ”, — сказав економіст.

Він наголосив, що ані про яку добровільність у цьому випадку йтися не може.

При цьому Росію активно залишають багаті люди: цей процес стартував відразу після вторгнення РФ в Україну.

“Як правило, люди, які мають досить хороші статки, вони в змозі непогано влаштуватися в інших країнах. Як правило, вони непогано знають іноземні мови, у них є джерела доходу, не пов’язані з Російською Федерацією, у них є активи за кордоном, у них є нерухомість за кордоном. Природно, це дає їм змогу більш-менш комфортно поміняти місце проживання та інтегруватися в тому соціумі, у тих країнах, у які вони переїжджають. Для чого вони це роблять? Це вони роблять, тому що санкційна політика, яку веде на сьогоднішній момент світ щодо РФ, істотно скорочує можливості й розвитку, і нормального життя, і комфортного існування в тій країні, яка потрапляє під санкції”, — сказав Пендзин.

Він зазначив, що зараз сильно обмежено легальне надходження в Російську Федерацію величезної кількості товарів як повсякденного попиту, побутової техніки, так і предметів розкоші.

“А після того, коли Російська Федерація оголосила так звану часткову мобілізацію, потрібно розуміти, що бажання покинути країну охопило не тільки багатих людей, а всіх тих, хто в реальній дійсності почав переживати за своє життя. Тому кількість громадян РФ, які залишили свою країну, досить велика, і вона продовжує збільшуватися”, — констатував Пендзин.

Економіст звернув увагу, що за кордон із Росії виїжджають висококваліфіковані кадри, які освоїли високооплачувані професії.

“Ми розуміємо, що виїжджає інтелектуальний потенціал країни. Уже на сьогодні у Російській Федерації є дуже гострий дефіцит висококваліфікованих кадрів. Йдеться і про айтішників, йдеться про висококваліфікованих інженерів, йдеться навіть про робітників високоінтелектуальних професій із досить великим досвідом роботи. Тобто це ті люди, які, в принципі, можуть досить добре себе знайти і в будь-якій іншій країні, яка не воює і яка не потрапляє під санкції. Тому в даній ситуації вже сьогодні на підприємствах РФ є досить гострий дефіцит, наприклад, верстатників, дефіцит робітників високої кваліфікації, інженерів, тобто тих людей, які, ну, ось, покинули Російську Федерацію після того, коли почалася ось ця хвиля мобілізації”, — сказав Пендзин.

Читайте також: Економіка РФ пішла шляхом деградації та примітивізації — деталі від фінансиста

Раніше повідомлялося, що російська влада та бізнес узгодили питання виплати великими компаніями цього року “одноразового добровільного внеску”, який не є податком.

Прямий ефір