Економіка РФ пішла шляхом деградації та примітивізації — деталі від фінансиста

Сергій Фурса. Фото: comments.ua

Кожен день роботи санкцій зменшує потенціал Російської Федерації. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав фінансист Сергій Фурса.

Він зазначив, що вже запроваджено всі жорсткі санкції проти російської економіки, які мають для неї критичне значення. У зв’язку з цим усі наступні ухвалені пакети спрямовані на посилення попередніх санкцій.

За словами Фурси, західні країни моніторять усі спроби Росії обійти введені обмеження.

“Це таке інтелектуальне протистояння. Вводяться санкції. Росія природним чином починає їх обходити. Захід дивиться, як Росія їх обходить, й посилює. Тому всі наступні кроки будуть спрямовані саме на посилення вже введених санкцій для того, щоб протидіяти природному бажанню росіян ці санкції обійти”, — сказав фінансист.

Він наголосив, що від санкцій не варто очікувати миттєвого ефекту. Завдяки політиці Центрального банку Росії вдалося уникнути паніки та миттєвого фінансового колапсу, але економіка РФ пішла після цього шляхом деградації та примітивізації.

“Це впливає як на військову міць Росії, так і на споживача. Насправді, що б вони там не розповідали, у них споживання за багатьма товарами, за показниками товарів, впало за рік на 10-20%. Це дуже багато. Тому в Росії вже велика економічна криза. Хоч вони і намагаються її заховати та показати, мовляв, дивіться, у нас все нормально. Але просто ця криза не означає, що Росія враз зруйнується, і в неї не буде можливості як завгодно вести війну. Іран 40 років під санкціями. За ці 40 років, поки світ виріс у два-три рази, економіка Ірану впала. Але навіть зараз, через 40 років дуже жорстких санкцій, Іран може мати певну військову міць. Те ж саме стосується Північної Кореї. Вони тарілку рису їдять, але намагаються зробити ядерну бомбу… Кожен день роботи санкцій, кожен місяць роботи санкцій зменшує потенціал Росії”, — сказав Фурса.

Він зазначив, що є ефект комунікації з Казахстаном, з Вірменією, з Туреччиною — під загрозою вторинних санкцій вони посилюють свою політику щодо паралельного імпорту, щодо постачань продукції в Росію.

“Просто такі санкції, такі обмеження можуть впливати на економіку загалом, на потужність економіки, на стан російської промисловості або роботи російського бізнесу. Але коли для військової промисловості потрібно провести дві валізи чипів, так, обов’язково їх провезуть… Тому коли ми говоримо про санкції, вони спрямовані насамперед на економічну міць Росії, а не на здатність ВПК робити якісь індивідуальні продукти”, — переконаний Фурса.

Читайте також: Підсанкційні товари постачають через Вірменію, Грузію, Туреччину та ОАЕ: як Росії вдається обходити санкції ЄС і США (ВІДЕО)

Нагадаємо, у Держдепартаменті США назвали п’ять країн, які допомагають Росії обходити санкції: Вірменія, Туреччина, Казахстан, Грузія та Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ).

Прямий ефір