Міжнародний тиск б’є по Путіну і провокує на подальші помилки, — політолог

Володимир Путін. Фото: unian.ua

Проти верхівки Кремля буде відкрито набагато більше кримінальних справ за їхні злочини проти України. Ще одна справа проти президента РФ Володимира Путіна вже не щодо депортації українських дітей, а, наприклад, щодо підриву Каховської ГЕС, вплине на нього надзвичайно погано. Насамперед у моральному плані. Таку думку сьогодні, 14 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог Ігор Рейтерович, коментуючи інформацію про прибуття до України експертів із Франції для збору інформації про воєнні злочини РФ.

“Це видно. Така зашуганість, загнаність певною мірою присутня і її видно неозброєним поглядом. Думаю, що в нього нерви, звичайно, на межі. До речі, це дуже добре було видно під час його нечисленних виходів у люди. Він або починає нести відверту ахінею, чим він займався на останній зустрічі з воєнкорами, або взагалі розгублений і не знає, як відповідати на деякі запитання. Зрозуміло, що це, зокрема, пов’язано з міжнародним тиском”, — сказав він.

Політолог зазначив, що одна справа, коли міжнародний тиск стосувався Росії загалом, інша справа, коли це вже персональні якісь звинувачення, які стосуються безпосередньо особисто Путіна і, наприклад, членів його найближчого оточення.

“Це, звичайно, дуже сильно б’є по загальному стану, по можливості якось критично оцінювати дійсність, давати собі звіт щодо дій. І провокує на подальші помилки, тому що вже певний страх присутній, це породжує паніку і в принципі ми наслідки цього вже бачимо. Я не сумніваюся, що набагато більше буде відкрито справ. Тут треба просто розуміти, що для того, щоб їх відкривати, міжнародні дослідники хочуть мати залізобетонні докази. У випадку з депортацією наших дітей він просто підставився значною мірою публічно, коли вони це зробили”, — каже Рейтерович.

Політолог вважає, що те ж саме буде і з іншими злочинами.

“Тому що сьогодні вдень уже була явка з повинною з боку однієї російської бригади, яка написала прямо, що вони підірвали [Каховську ГЕС]. Тепер далі будуть заяви, що цей план був санкціонований із самого верху, стався просто, як вони люблять казати, ексцес виконавця, але це не скасовує того факту, що рішення про це ухвалювало вище військове й політичне керівництво”, — резюмував Ігор Рейтерович.

Читайте також: Колективний Путін розуміє глухий кут, у якому перебуває, а російська “еліта” — що вони програли, — Юсов

Нагадаємо, як заявив військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко, російський президент Володимир Путін під час виступу перед військкорами 13 червня зізнався у безпосередній участі у злочині на Каховській гідроелектростанції (ГЕС). Наказ щодо операції такого рівня віддається з самого верху верховним головнокомандувачем, яким Путін і є.

Прямий ефір