ООН показує, що міжнародного права не існує — організація заохочує кровожерливі режими чинити злочини, — Подоляк

Михайло Подоляк. Фото: uatv.ua

Членство Росії як країни-агресора має бути зупинено в Організації Об’єднаних Націй (ООН) — це записано в статуті організації. Але поки ООН декларує ідею, що будь-яка країна-терорист може завдати світу шкоди, а потім спокійно прийти і вимагати поблажливого ставлення до себе під покровом організації. Про це сьогодні, 11 червня, сказав радник глави Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк в ексклюзивному інтерв’ю телеканалу FREEДОМ.

“На жаль, ООН сьогодні відіграє роль, скажімо так, промоутера пропагандистських концепцій Російської Федерації, тобто тих країн, які поводять себе вкрай агресивно і які хочуть промоутувати свої позиції на Латинську Америку, на Африку, на глобальний Південь загалом. Тобто, грубо кажучи, має важіль інформаційного впливу”, — сказав радник глави ОПУ.

Подоляк наголосив, що в статуті ООН чітко записано: країна-агресор має бути названа країною-агресором із подальшими юридичними фіксаціями. 

“Членство Росії як країни, яка почала неспровоковану війну проти України, має бути зупинено. Ось тоді ми говоримо про дієвість тієї чи іншої міжнародної інституції. Якщо ООН демонстративно, мало того, що не зупиняє членство РФ, але й дає їй ще право головувати в Раді безпеки, то в такий спосіб вона прямо в обличчя всім каже: дивіться, а ми за те, щоб вас вбивали, ми за те, щоб вас вирізали, щоб вас крилатими ракетами атакували. Головне нам отримати черговий грант, який дасть нам змогу їздити світом і займатися барижництвом. Ось так це насправді виглядає. І, чесно кажучи, тут немає політології, тут є конкретно чорне і біле”, — сказав радник глави ОПУ. 

ООН уже “померла”, вважає він. І коли країни штучно підтримують подібні організації, вони продовжують можливість існувати в системі викривлених цінностей. 

“Тобто коли будь-який убивця знає, що є платформа, куди він може прийти і вимагати до себе поблажливого ставлення. Що робить Росія зараз? Вона виходить на майданчик ООН раз за разом і каже: “Дивіться, ми там убиваємо, підриваємо, але…”, і починається дискусія”, — сказав Подоляк.

Ця дискусія, вважає він, ламає глобальний ціннісний контур.

“ООН, по суті, іншим країнам говорить наступне: якщо у вас є сила, ядерна зброя, якщо ви готові підірвати ГЕС, вас будуть слухати і вам дадуть право це робити. А якщо ви слабкий, вас просто принизять. Ось що сьогодні робить ООН. Організація показує, що слабких вона буде принижувати. ООН показує, що не буде майданчиком для діалогу. Показує, що юридичного права, міжнародного права не існує. ООН таким чином заохочує кровожерливі режими вчиняти злочини”, — резюмував Подоляк.

Читайте також: Сподіватися на адекватну реакцію Червоного Хреста та ООН на підрив Каховської ГЕС не варто — думка

Нагадаємо, ситуацію, що склалася в ООН, потрібно змінювати, нинішній механізм безпеки практично не працює. Таку думку висловив політолог-міжнародник, директор Центру суспільних досліджень “Український меридіан” Дмитро Левусь.

Повна версія інтерв’ю: Теракт на Каховській ГЕС, політична смерть ООН, шлях України в ЄС і в НАТО: велике інтерв’ю з радником голови ОПУ Михайлом Подоляком

Прямий ефір