Інших альтернатив немає: тільки формула миру Зеленського допоможе закінчити війну Росії проти України (ВІДЕО)

Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Ще в листопаді минулого року команда президента Володимира Зеленського презентувала мирний план, що складається з десяти пунктів. Серед них — радіаційна, ядерна, продовольча, енергетична безпека, звільнення полонених і депортованих, відновлення територіальної цілісності, виведення російських військ, недопущення ескалації та екоциду й фіксація закінчення війни. Підрив Росією дамби Каховської гідроелектростанції (ГЕС) у ніч на 6 червня засвідчив — лише виконання всіх 10 пунктів мирного плану Зеленського допоможуть закінчити війну та відновити баланс у Європі, інформує FREEДОМ.

Припинення бойових дій недостатньо для старту переговорів між Києвом і Москвою. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. За його словами, до виведення російських військ з усіх окупованих територій жодні переговори неможливі. При цьому, глави африканських країн планують візит в Україну та Росію з метою переконати держави закінчити війну ще до деокупації українських територій.

“Україна прагне максимально жорсткої та єдиної міжнародної позиції щодо цих та інших злочинів, оскільки це захистить нас від використання ядерної зброї Кремлем. Інакше загроза ядерної катастрофи, зокрема й на Запорізькій АЕС, значно зросте, бо безкарність Кремля посилиться. Маємо прискорити реалізацію формули миру президента Володимира Зеленського, зокрема кроків щодо радіаційної та ядерної безпеки, продовольчої безпеки та запобігання екоциду. Які ще червоні лінії має порушити Росія, щоб міжнародна спільнота відповіла рішуче? Тільки силою ми можемо зупинити ворога”, — заявив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

Мирний план президента Володимира Зеленського — базовий документ, з яким Київ виступає на міжнародних майданчиках. При цьому Європейський Союз (ЄС) уже висловив свою підтримку 10 пунктам.

“Ми були солідарні й рішучі з Україною, і ми будемо підтримувати її стільки, скільки буде потрібно. Ми підтримаємо прагнення України до міцного миру. Європейський Союз підтримує формулу миру Зеленського. Будь-який мирний план, що заслуговує на довіру, має ґрунтуватися на принципах Статуту ООН, територіальному суверенітеті та цілісності”, — зазначив голова Європейської ради Шарль Мішель.

“Президент Зеленський запропонував формулу миру, яку ми щиро підтримуємо. Кожен із десяти її пунктів базується на Статуті ООН або резолюціях ООН. І він запросив країни по всьому світу приєднатися й розвивати формулу миру. Тож нашою відправною точкою для миру є порядок, заснований на правилах”, — заявила голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Реалізовувати мирний план Україна буде не наодинці, а за підтримки міжнародних партнерів, які після закінчення війни мають гарантувати безпеку в регіоні.

“Природно, на політичному рівні Україна не буде відступати за жодним із пунктів. Україна робить усе від неї залежне, щоб реалізувати формулу миру в повному складі, всі 10 пунктів. Ба більше, за кожним із пунктів уже розроблено низку підпунктів і відбуваються закриті діалоги за участю союзників, посередників про те, як це все реалізувати”, — сказав експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов.

Поступки Москві в реалізації мирного плану неможливі, впевнені експерти. Це призведе до заморожування конфлікту і відкладеної військової загрози для України. Тому у відповідь на пропозиції про зміни пунктів плану, які надходять від інших країн, Київ має стояти на своєму.

“Україна перебуває на світлому боці й Україна вимагає справедливого миру. Що є справедливим миром — це дійсно відновлення територіальної цілісності, покарання винних і, що не менш важливо, гарантії безпеки. Але ось діалог, який ведеться, який пропонують посередники, той же Китай, полягає в розміні безпеки на територіальну цілісність”, — додав Попов.

Мирний план Володимира Зеленського ляже в основу саміту, який відбудеться в липні 2023 року. В Офісі президента закликають приєднатися до формули миру й лідерів “Великої сімки” (G7).

Читайте також: Очікування України від саміту НАТО, формула миру, коаліція Patriot: Зеленський та Клеверлі провели перемовини (ВІДЕО)

Прямий ефір