Люди не зможуть отримати медпослуги без паспорта РФ на окупованій частині Запорізької області — Росія посилює терор: деталі від облради

Ілюстративне фото: slovoidilo.ua

Більшість людей виїхали з часто обстрілюваних росіянами населених пунктів Запорізької області, але дехто все ж лишається і буквально виживає в умовах російських атак. Не менш складною залишається обстановка на тимчасово окупованій частині регіону. Росія змушує жителів отримувати свої паспорти, вигадує нові приводи для примусової депортації українських дітей. Про це сьогодні, 31 травня, сказала голова Запорізької обласної ради Олена Жук в ефірі телеканалу FREEДОМ.

За інформацією очільниці облради, щодоби фіксують від 10 до 100 ударів російських окупантів по містах і селах Запорізької області. Найчастіше під обстріли потрапляють Мала Токмачка, Кам’янське, Малинівка, Оріхів, Степногірськ. 

“Ситуація там складна. Станом на 29 травня налічується 212 навчальних закладів, які постраждали від війни, повністю або частково зруйновані. Місцеві жителі реально виживають за рахунок гуманітарної допомоги, яку їм привозять, і за рахунок городів, які вони в таких умовах постійних обстрілів посадили. Це виживання, справжнісіньке виживання. Більша частина людей виїхала на безпечніші території, але залишилися ті, хто з безлічі об’єктивних причин виїхати не можуть. Просто немає можливості”, — зазначила Жук. 

Вона також поінформувала про ситуацію з російською паспортизацією на тимчасово окупованих територіях Запорізької області та депортацією дітей.

“За наказом “гауляйтера” місцевого з 1 червня так звані “поліси ОМС” (обов’язкове медичне страхування — ред.) оформлюватимуться тільки за наявності російського паспорта. Те, що подається красивими фразами про турботу, насправді є, очевидно, підготовкою до псевдовиборів, паспортизації населення з метою намалювати результати голосування на місцях. Умовно кажучи, без російського паспорта в людини [в окупації] є два варіанти — або отримати паспорт, або померти”, — акцентувала гостя ефіру. 

Щодо депортації українських дітей, то за її словами, окупанти придумали новий привід — путівки на “оздоровлення” під час літніх канікул. Олена Жук закликала людей за жодних обставин не погоджуватися віддавати дитину. 

“Депортація дітей — це окреме болюче питання. Росіяни придумали новий привід. У регіон приїжджав пропагандист Сергій Кирієнко з наративами про те, що зараз, мовляв, ми всіх дітей для підготовки до 1 вересня, до нового навчального року, відвеземо на відпочинок. І нібито видають 10 000 путівок нашим дітям коштом РФ. І я хотіла б звернутися до всіх, хто мене чує: будь ласка, донесіть цю інформацію. Вам не повернуть дітей. Батьки, не віддавайте своїх дітей під жодним приводом, інакше ви їх не повернете. Окупанти не надають інформацію про місце перебування дитини, або дають, але неправдиву. Це справжня депортація. Тому ситуація загалом залишається дуже складною”, — повідомила Жук. 

За даними облради, ціни на продукти першої необхідності на окупованих територіях Запорізької області втричі вищі, ніж на підконтрольних Україні територіях. Періодично там відключають повністю зв’язок. 

“Очевидно, це відбувається для того, щоб безпечно перевезти техніку. Тобто якісь провокації росіяни готують. Складна ситуація в окупації. Але наші люди дуже чекають повернення в Україну. І дуже скоро це станеться”, — резюмувала очільниця облради.  

Крім того, вона розповіла про втечу колаборантів з окупованих територій Запорізької області.

“Колаборанти тікають однозначно. Не так активно, як кілька тижнів тому, коли все вивозили автобусами і це було відомо на всю Україну. Вони теж, напевно, стежать за інформаційним полем в Україні щодо контрнаступу ЗСУ. На тимчасово окупованих територіях дуже велика плинність кадрів, до того ж як із недочиновників, так і серед недоспівробітників, серед росіян, яких привезли на окуповану територію. Але українські спецслужби працюють дуже чітко, ведуть облік усіх колаборантів. Не вийде зробити вигляд, що цього не відбувалося. Рано чи пізно кожен понесе відповідальність”, — зазначила Олена Жук.

Читайте також: Нових “кадировців” і “вагнерівців” помічено в Мелітополі, окупанти продовжують будувати лінії оборони, — Федоров

Раніше мелітопольський міський голова Іван Федоров повідомив, що на тимчасово захопленій Росією території Запорізької області спостерігається тенденція до виїзду окупантів

Прямий ефір