Військова допомога і ще більше впевненості в перемозі: експерти обговорюють результати візиту Зеленського до Франції та Великої Британії

Володимир Зеленський у Великій Британії. Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський за три дні здійснив невелике “турне” європейськими країнами. Лідер України побував з офіційними візитами в Німеччині, Італії, Франції та Великій Британії.

За підсумками зустрічей із лідерами всіх чотирьох країн Зеленський підписав спільні декларації. У документах йдеться про спільні устремління щодо завершення війни РФ проти України та ліквідації наслідків.

Глави європейських держав засуджують напад РФ на Україну та агресію, яка триває. Також вони наполягають на тому, що РФ має негайно, повністю та беззастережно вивести всі свої війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Зеленський обговорив із кожним із лідерів формулу миру для України, яку запропонував раніше, а також заручився підтримкою. Франція, Німеччина, Італія та Велика Британія пообіцяли продовжувати надавати політичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно.

Також під час зустрічей тривали переговори про створення коаліції винищувачів для України, а також про підготовку до саміту НАТО у Вільнюсі, який відбудеться в липні поточного року.

Читайте також: Чіткі меседжі, успішні переговори, впевненість у підтримці — експерти про візити Зеленського до Італії та Німеччини

Франція: новий військовий пакет і нові політичні домовленості

Володимир Зеленський 14 травня зустрівся в Парижі з президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном. Пріоритетну увагу під час зустрічі було приділено питанням військової допомоги. Президенти також виступили зі спільною заявою про засудження російської агресії, підтримку української формули миру, євроатлантичних прагнень України.

Під час зустрічі Зеленський і Макрон обговорили практичну взаємодію з Французькою Республікою для посилення потенціалу Сил оборони України, необхідного для ефективного контрнаступу та звільнення окупованих територій.

Крім того, президенти обговорили питання взаємодії щодо ефективної реалізації української формули миру, а також підтримки Францією європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Глава української держави також обговорив із президентом Франції подальші кроки на шляху України до членства в НАТО. Володимир Зеленський особливо наголосив, що Україна очікує конкретних політичних рішень Вільнюського саміту НАТО у відповідь на заявку України на членство в Альянсі.

“Дякую Франції за нові можливості для наших воїнів у протидії російському терору, і зараз ще не час говорити про деталі. Дякую за додаткову техніку, за додаткову бронетехніку. За допомогу в консолідації партнерів”, — сказав український президент за підсумками візиту.

Велика Британія: лідерство у військових коаліціях

Постачання винищувачів Володимир Зеленський обговорював із прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком 15 травня під час візиту до Лондона.

Велика Британія стала першою країною, яка передала Україні зброю великої дальності, а також посилюватиме протиповітряну оборону України і надаватиме далекобійні ударні дрони.

За підсумками зустрічі в Офісі українського президента зазначили, що Велика Британія готова відігравати активну й одну з ключових ролей у створенні авіаційної коаліції.

“Це дуже важлива тема для нас, тому що ми не можемо контролювати небо… Ми — партнери, і прем’єр Ріші Сунак знає всі деталі того, що відбувається на фронті. Ми хочемо створити коаліцію винищувачів. Ми говорили про це. Я дуже позитивно налаштований. І, думаю, найближчим часом ви почуєте про важливі рішення. Але спочатку ми повинні трохи попрацювати”, — сказав президент України.

Прем’єр-міністр Сунак зазначив, що це питання стосується не тільки надання літаків, а й тренування льотчиків, відповідного матеріально-технічного забезпечення.

Велика Британія передасть Україні безпілотники з радіусом дії понад 200 км і сотні ракет для ППО. І все це на додаток до високоточних ракет Storm Shadow. Це перша крилата ракета великої дальності в арсеналі України, і вона допомагатиме захистити від безперервних бомбардувань критичну інфраструктуру.

Глава Міністерства оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що військова допомога від Британії триватиме, щоб у Заходу не виникло спокуси змусити Україну йти на поступки.

Що стосується винищувачів, то на озброєнні ВПС Великої Британії немає F-16, які хоче отримати Україна. Незважаючи на це все, Лондон все-одно зіграє ключову роль у коаліції винищувачів.

Наприклад, уже цього літа почнуть навчати українських пілотів. Для українських військових льотчиків адаптують програму, за якою навчаються пілоти Королівських ВПС. Крім того, Лондон працює з іншими країнами щодо можливості надання Україні винищувачів F-16 і продовжуватиме це робити на майбутньому саміті Ради Європи та G7 (“Великої сімки”).

Думки експертів

Президент України зазначив, що головний результат його візитів — “нова зброя для України, повага до українців і те, що нашу перемогу вдалося зробити ближчою”.

Як скоро українським захисникам варто очікувати на нове озброєння на фронті, яким саме воно буде? Про що говорив президент України з європейськими колегами крім військової зброї? Яка роль Великої Британії та Франції в миротворчих процесах? Відповіді на ці запитання в ефірі телеканалу FREEДОМ шукали:

  • Максим Соколов, журналіст, кандидат політичних наук;
  • Володимир Фесенко, політолог;
  • Пітер Залмаєв, американський політолог, директор міжнародної некомерційної організації “Євразійська демократична ініціатива”;
  • Пітер Дікінсон, науковий співробітник Atlantic Council;
  • Валерій Романенко, авіаційний експерт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації ім. О. Овчиннікова;
  • Валерій Романенко, авіаційний експерт, провідний науковий співробітник. О. К. Антонова;
  • Ігор Петренко, доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру “Об’єднана Україна”.

МАКСИМ СОКОЛОВ: Французи все так само з Україною, незважаючи на внутрішні кризи

— Такі зустрічі завжди важливі, тому що їхнім результатом є передача все нових і нових озброєнь Україні. Звичайно ж, це політична та економічна підтримка. Французькі ЗМІ пишуть про те, що результатом зустрічі стала згода Франції передати Україні десятки броньованих машин, зокрема легких танків, так званих броньованих машин розвідки.

Також, що дуже важливо, Франція передаватиме, найімовірніше, разом з Італією систему протиповітряної оборони дальнього радіусу дії. Швидше за все, йдеться про такі установки, як SAMP/T. Також Франція виявила бажання тренувати українських бійців на своїй території.

Україна зараз уже не в такому фокусі уваги французів, як рік тому, через їхні внутрішні проблеми. Але я б не сказав, що підтримка з боку французів особливо знизилася.

Усе відбувається поки що на рівні заяв і декларацій, найімовірніше, тому що першочергове завдання — це все-таки постачання озброєнь і фінансова підтримка.

Макрон не був затятим противником вступу України в НАТО, і зараз тим більше. Проблема буде в наступному президенті, який прийде 2027 року після Макрона. І якщо це будуть Марін Ле Пен або Жан-Люк Меланшон, то виникнуть проблеми. Тому Україні, звичайно, дуже бажано вступити в НАТО до 2027 року.

Путін зараз повністю поглинений війною в Україні. І єдине, що його цікавить від Франції, це визнання, що Україна — це сфера впливу Росії, і тоді він готовий із цією позицією говорити. Від Франції йому зараз потрібне припинення постачання зброї та фінансової і політичної підтримки України. Тоді він згоден на переговори.

Але річ у тім, що ні Франція, ні Європа на ці умови не йдуть. Тому припинилися всі телефонні розмови Путіна з Макроном.

ВОЛОДИМИР ФЕСЕНКО: Українська дипломатія робить великі успіхи

— Президент побував в Італії, Німеччині, Франції та Великій Британії — усі чотири країни входять до “Великої сімки”. Україна тут просуває свої інтереси. Ми поінформували про нашу позицію щодо війни і наших потреб у протистоянні російській агресії. І, звісно, про наші потреби щодо економічного післявоєнного відновлення. Тож Україна вже розпочала свою участь у саміті “Великої сімки” через активні прямі переговори з чотирма країнами.

Україна хоче, щоб у Вільнюсі на саміті НАТО в липні було оформлено якісь заручини з НАТО — нехай навіть символічно. Зрозуміло, що сама процедура вступу до Альянсу і навіть запрошення України до НАТО може бути тільки після закінчення нинішньої великої війни. Але для нас важливо зафіксувати цю перспективу.

Майже на кожній зустрічі, під час кожного візиту, який здійснює наш президент, підписується політична декларація, обговорюються різні питання, зокрема підтримка зброєю нашої країни, підтримка європейської інтеграції і обов’язково — підтримка перспективи членства України в НАТО.

Ми збираємо голоси і розширюємо коло союзників України, які підтримують вступ нашої країни до Північноатлантичного альянсу. І те, що були підписані відповідні документи, політичні декларації з прямою підтримкою євроатлантичної перспективи України і в Німеччині, і у Франції — дуже важливо.

Я нагадаю: 2008 року на Бухарестському саміті НАТО, коли Україна і Грузія претендували на отримання плану дій щодо членства в НАТО, під тиском Росії Німеччина і Франція відмовилися надавати план, щоб уникнути конфлікту з Росією.

І що в підсумку? Відбулися не просто конфлікти, а війни. Росія напала на Грузію. Потім був Крим. Зараз — велика війна проти України. І ці ж країни, Німеччина і Франція, зараз підтримують перспективи вступу України до НАТО.

Зміни відбуваються не автоматично, не самі по собі. Це, звісно, реакція на дії Росії, але це і наслідок активної української дипломатії.

Візити президента Зеленського до найбільших європейських країн — це якраз свідчення активної української дипломатії, коли ми підштовхуємо наших союзників до рішень, які відповідають нашим інтересам.

ПІТЕР ЗАЛМАЄВ: Декларації — це ще один спосіб впливу на країни Європи, які поки що неактивні

— Якщо не брати до уваги США, то Німеччина, Франція, Італія та Велика Британія сьогодні є головними гравцями в проукраїнській антипутінській коаліції. Зрозуміло, мова зараз йде про насичення України належною кількістю зброї.

Поки що цього ще не сталося. Але ми почули дуже багатообіцяючі, обнадійливі сигнали з Німеччини, яка оголосила про виділення Україні допомоги на суму 2,7 млрд євро. Німеччина потихеньку прокидається, це не можна не вітати.

Велика Британія, зрозуміло, з ракетами Storm Shadow, які, по суті, є альтернативою тих самих ATACMS, які Україна просить у США весь цей час. Це рішення було ухвалено в найтісніших консультаціях між Лондоном і Вашингтоном. Франція оголосила, що протягом кількох тижнів збирається передати Україні цілу низку легких танків, гаубиць тощо.

Насичення зброєю, судячи з усього, не досягло піку. І український президент приїхав не просто подякувати політикам цих країн за допомогу, а вкотре нагадати європейцям, що зараз не час втомлюватися від України.

Зеленський поїхав туди з простим меседжем – Путін продовжує спати і бачити знищену Україну. Йому не потрібен сухопутний коридор, якісь територіальні поступки. А якщо й потрібні, то в дуже обмеженому часовому контексті. Йому потрібна вся Україна під ковпаком Москви.

На саміті у Вільнюсі не буде вирішено остаточно питання членства України в НАТО. Проте те, що робить український президент, збираючи декларації, — це найважливіша місія. Насамперед вона спрямована на членів Альянсу, які продовжують сумніватися через ті чи інші причини.

Насамперед, ми говоримо про Угорщину та її главу Віктора Орбана, які продовжують, по суті, відігравати роль п’ятої колони всередині Євросоюзу і НАТО. Що більше буде декларацій, то сильнішим буде тиск проти таких як Віктор Орбан.

ПІТЕР ДІКІНСОН: Велика Британія хоче залишатися лідером Європи

— Велика Британія була першою з країн, яка вирішила передати Україні протитанкову зброю, коли прем’єром був ще Борис Джонсон. Після цього ця країна теж була лідером руху з передачі танків Україні. Тепер ми бачимо, що британці перші серед тих, хто готовий дати далекодистанційні ракети.

Підтримка України збігається зі світовою позицією Великої Британії. Незалежно від того, хто є прем’єром країни, всі в один голос кажуть, що в британських інтересах підтримувати Україну.

Своїм прикладом британці показують саме німцям і французам, що вони продовжуватимуть підтримувати Україну. Тобто, якщо Франція і Німеччина хочуть змусити Україну прийти до мирного процесу, коли вона сама не готова, їхня позиція виглядатиме дуже негативно на міжнародному рівні.

У Британії є досвід із сьогоднішньою Росією, і це не позитивний досвід, це негативний досвід. У Лондоні розуміють, що це агресивний небезпечний гравець, і треба розібратися з цим. Я не сказав би, що історичний фактор неважливий, він дуже важливий, тому що для британців цінності, які пов’язані з боротьбою проти Гітлера, — головні…

Тому є історична складова і більш сучасний досвід із путінським режимом, і це негативний досвід. Загалом це створює настрій у Британії, що треба стати разом з Україною проти Росії: це правильно, це вигідно в плані британських інтересів.

ВАЛЕРІЙ РОМАНЕНКО: Україна отримує від партнерів новішу зброю, тоді як РФ — скочується

— Британія зараз постачає Україні високоточну зброю. Це дуже важливий момент. У Росії все йде по низхідній – починали з танків Т-90, а зараз плавно спустилися до Т-62, Т-55, Т-54, і скоро будуть на фронті Т-34.

В Україні, навпаки, підвищується рівень озброєння, яке нам передають. Серед них — новітні зенітні ракети, які в будь-якому разі надійдуть, хоча їхній тип не конкретизували.

Навіть старіші Rapier нам би підійшли для боротьби з іранськими дронами, які дуже дешево коштують — по них просто шкода застосовувати дорогі сучасні ракети.

На мій погляд, найбільш вірогідні поставки не дронів-камікадзе, а ударних дронів, що і прозвучало в промові прем’єр-міністра [Великої Британії Ріші Сунака]. Тобто дрони типу Jackal — “Шакал” у перекладі, які фактично універсальний засіб. Це дрони вертикального зльоту і посадки.

Ця зброя — ніби проміжна ланка між ударними гелікоптерами та артилерією. Вони здатні нести керовані ракети, і ними наносити удари по ворожих позиціях і бронетехніці. Причому завдавати ударів високоточно, тому що ракети з лазерним наведенням.

Якщо брати високотехнологічне озброєння, у Британії працює філія французької фірми MBDA France, яка виробляє ракети Storm Shadow. Британія виробляє танки, здатна забезпечити їх боєприпасами. Тобто щодо виробництва високоточної зброї ця країна — надійний партнер, і в неї є можливості забезпечити нас.

Ми вже давно використовуємо цілу низку систем чистого британського, а також спільного виробництва типу ракет Storm Shadow. У плані авіації малоймовірно, що ми отримаємо винищувачі Eurofighter Typhoon, але досить велику кількість ракет Storm Shadow ми можемо отримати зі складів, не кажучи про те, що їхнє виробництво триває.

Підтримка Британії зброєю, боєприпасами, бойовою технікою дає нам змогу значно перевершувати супротивника і не очікувати якихось криз.

ІГОР ПЕТРЕНКО: Закордонні візити Зеленського важливі, щоб залучити їх до української формули миру

— Однією зі складових цих візитів було питання Вільнюського саміту. Україна має отримати визначеність у питанні НАТО. Якраз про це президент і говорив на всіх зустрічах.

Але не беруся прогнозувати, який сигнал ми саме отримаємо на Вільнюському саміті, оскільки питання вступу України до НАТО в найгіршому випадку — загроза для країн Альянсу, а в кращому випадку — це виклик. Країни Європи розуміють, що потрібно буде прийняти виклик і відповідним чином діяти.

Вступ України до НАТО — це питання найближчого часу, і результат цього, в принципі, нам уже відомий. Для нас він буде позитивним. Але ми ж розуміємо, що потрібно проговорювати дуже багато питань, і Україна має займати активну позицію. Цю позицію займає і президент Зеленський, тобто будь-яку зустріч він використовує, зокрема і для артикуляції того, чого ми очікуємо від Вільнюського саміту.

Мирний план України, який озвучив президент Зеленський, підтримується країнами Європейського Союзу і G7. Мирний план зроблений, як своєрідне лего, в якому питання України імплементоване в більш глобальні питання, які якраз стосуються практично всіх держав.

Це питання ядерної, продовольчої, екологічної безпеки. Країни, які найбільше, скажімо, віддалені від теми війни РФ проти України, можуть приєднуватися до реалізації не всього мирного плану, а брати на себе лідерство в тій чи іншій сфері. Це правильний підхід, який дозволяє нам залучити максимально багато країн.

Ми маємо зазначити, що перша озвучена формула миру України викликала настороженість — хтось намагався говорити загальними фразами, а зараз ми бачимо дедалі більше і більше конкретики, і кожна міжнародна зустріч, кожен візит президента Зеленського мають окремий трек. Ведеться обговорення формули. Україна ставить запитання: у чому ви готові допомогти, і який із цих елементів для вас є найважливішим, з яким ви готові працювати максимально активно?

Безумовно, ми не можемо окремо від формули миру говорити про питання гарантій безпеки для України. До вступу України до НАТО нам потрібні будуть гарантії безпеки, без яких ми не можемо сідати за стіл переговорів з РФ, як і без звільнення нашої території — це не матиме жодного практичного результату.

Читайте також: Зеленський у Німеччині: репортаж із Берліна від Мацуки (ВІДЕО)

Прямий ефір