Британія зараз забезпечує Україну високоточною зброєю — коментар експерта щодо анонсованої допомоги

Володимир Зеленський й Ріші Сунак. Фото: president.gov.ua

Велика Британія передасть Україні безпілотники з радіусом дії понад 200 км та сотні ракет для протиповітряної оборони. Про це стало відомо під час візиту президента України Володимира Зеленського до Сполученого Королівства. Про які саме безпілотники та ракети йдеться, у публічному просторі не називалося. Свої припущення щодо постачання, а також перспектив допомоги в ефірі телеканалу FREEДОМ зробив науковий співробітник Державного музею авіації ім. О. К. Антонова Валерій Романенко.

Він зазначив, що під анонсовані параметри дронів, які збирається поставити Британія, підходять три типи, але, найімовірніше, йдеться про безпілотники типу Jackal (Шакал).

“На мій погляд, найімовірнішими є не дрони-камікадзе, а ударні дрони, що й прозвучало в промові пана прем’єр-міністра [Великої Британії Ріші Сунака]. Тобто дрони типу Jackal — “Шакал” у перекладі, які фактично універсальний засіб. Це дрони вертикального зльоту та посадки. Вони ніби проміжна ланка між ударними вертольотами та артилерією. Вони здатні нести керовані ракети та цими керованими ракетами завдавати ударів по ворожих позиціях та бронетехніці. До того ж завдавати ударів високоточно, тому що ракети з лазерним наведенням”, — пояснив Романенко.

За його словами, найважливішим є те, що Британія зараз забезпечує Україну високоточною зброєю, тоді як рівень озброєння Росії деградує.

Говорячи про анонсовані постачання зенітних ракет, експерт зазначив, що навіть старі “Рапіри” (Rapier) дуже стали б у пригоді Україні.

“Підвищується рівень озброєнь, які нам передаються. Серед них новітні зенітні ракети, очевидно, надійдуть. Поки теж тип не конкретизувався, але навіть старіші Rapier нам підійшли б для боротьби з іранськими дронами, які дуже дешево коштують, по них просто шкода застосовувати дорогі сучасні ракети”, — прокоментував гість ефіру.

Науковий співробітник Державного музею авіації також наголосив на важливості підготовки українських льотчиків у Британії, що теж було анонсовано. По-перше, це дозволить українським пілотам освоїтися на західних літаках, по-друге, це буде справді гарна школа, оскільки британські льотчики вважаються одними з найкращих у світі.

“Крім того, Сполучені Штати виділили гроші, але не погодилися навчати наших льотчиків, а Британія погодилася. І хоча б первинну льотну підготовку на західних типах можна буде пройти в Британії, таким чином скоротивши термін опанування нашими льотчиками західних типів літаків та їхнього застосування проти російської авіації, яка останнім часом знову почала сваволити”, — наголосив Романенко.

Експерт також зазначив, що рівень розвитку військово-промислового комплексу робить Британію надійним партнером щодо виробництва високоточної зброї.

“Ми вже давно використовуємо цілу низку систем суто британського виробництва, а також спільного виробництва: типу ракет Storm Shadow французько-британської розробки… Британія отримала понад 900 таких ракет. У бойових умовах, включаючи останнє постачання Україні, використано менше ніж 100. Тобто досить велику кількість цих ракет ми можемо отримати зі складів. Не кажучи про те, що їхнє виробництво триває. Щодо інших зразків теж можна оптимістично говорити про можливості постачання. Я вважаю, що підтримка Британії щодо зброї, боєприпасів та бойової техніки — неоціненна. Вона дозволяє нам на голову перевершувати противника за якістю бойової техніки та не чекати будь-яких криз”, — підсумував Валерій Романенко.

Нагадаємо, у понеділок, 15 травня, президент України Володимир Зеленський відвідав Велику Британію з офіційним візитом та зустрівся з прем’єр-міністром країни Ріші Сунаком. Під час переговорів лідери говорили про авіаційну коаліцію для України. Крім того, Велика Британія виділяє новий військовий пакет допомоги Україні, до якого увійдуть безпілотники з радіусом дії понад 200 км.

Прямий ефір