Військова допомога триватиме: підсумки візиту президента України до Великої Британії підбила спецкор FREEДОМ (ВІДЕО)

Володимир Зеленський та Ріші Сунак. Фото: president.gov.ua

Сьогодні, 15 травня, президент України Володимир Зеленський відвідав з офіційним візитом Велику Британію і зустрівся з прем’єр-міністром країни Ріші Сунаком. Під час перемовин лідери говорили про авіаційну коаліцію для України. Крім того, Велика Британія виділяє новий військовий пакет допомоги Україні, до якого увійдуть безпілотники з радіусом дії понад 200 км. Про це повідомила спеціальна кореспондентка телеканалу FREEДОМ у Лондоні Юлія Семченко.

За її словами, Зеленський і Сунак провели близько двох годин перемовин у заміській резиденції Чекерс під Лондоном. Британський прем’єр дуже тепло зустрів українського президента, опублікував у своїх соцмережах зворушливе фото привітання і порівняв Володимира Зеленського з Вінстоном Черчиллем.

“Насправді в цій кімнаті, в якій ми перебуваємо, Вінстон Черчилль виголосив багато зі своїх знаменитих слів під час Другої світової війни. І точно так само сьогодні ваше керівництво, хоробрість і стійкість вашої країни надихають нас”, — написав Сунак.

Також цю зустріч можна назвати більш ніж результативною. Велика Британія передасть Україні безпілотники з радіусом дії понад 200 км і сотні ракет для ППО. І все це на додаток до високоточних ракет Storm Shadow. Це перша крилата ракета великої дальності в арсеналі України, і вона допомагатиме захистити від безперервних бомбардувань критичну інфраструктуру.

Глава Міністерства оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що військова допомога від Британії триватиме, щоб у Заходу не виникло спокуси змусити Україну йти на поступки.

Щодо винищувачів, то на озброєнні ВПС Великої Британії немає F-16, які хоче отримати Україна. Попри це все, Лондон все одно зіграє ключову роль у коаліції винищувачів. Наприклад, уже цього літа почнуть навчати українських пілотів. Для українських військових льотчиків адаптують програму, за якою навчаються пілоти Королівських ВПС. Крім того, Лондон працює з іншими країнами щодо можливості надання Україні винищувачів F-16 і продовжуватиме це робити на майбутньому саміті Ради Європи та G7 (“Великої сімки”).

І раніше, під час свого візиту до Берліна, президент України заявив, що вірить в успіх домовленостей про коаліцію винищувачів.

Читайте також: Велика Британія підтримує Україну перед контрнаступом — деталі з Лондона

Нагадаємо, про підсумки візитів до країн-партнерів сьогодні, 15 травня, наприкінці 446-ї доби повномасштабного вторгнення розповів президент України Володимир Зеленський. За його словами, Італія, Німеччина Франція та Велика Британія нададуть Україні підтримку для подальшого протистояння агресору — Російській Федерацій.

Напередодні український президент відвідав Францію та Німеччину, до цього — Італію й Ватикан.

Прямий ефір