Європейське турне Зеленського вже дало низку чітких результатів — подробиці від Попова

Ігор Попов. Фото: pravda.com.ua

Візити президента України Володимира Зеленського до Німеччини та Франції дали чіткі результати щодо коаліції винищувачів, фінансової допомоги, а також згадок перспективи членства в НАТО для Києва. Таку думку сьогодні, 15 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов.

“Результати візиту доволі високі, тому що за всіма напрямками, за якими ставилися завдання, меседжі дуже чіткі. Це і коаліція винищувачів, це і суттєва фінансова допомога, це і чітка згадка перспективи НАТО в декларації. Тобто, в принципі, всі завдання виконані, працюємо далі”, — сказав експерт.

Він зазначив, що на початку повномасштабного вторгнення РФ багато хто не вірив у військовий успіх України й готовий був надавати лише моральну допомогу або обмежену військову допомогу.

“Сьогодні ж ми бачимо постачання важкого озброєння. І дійсно, у нас є всі шанси на створення, як каже Зеленський, коаліції винищувачів. Тобто коли ключові виробники бойових літаків ухвалять консолідоване рішення, і Україна отримуватиме вже не тільки літаки виробництва Росії та Радянського Союзу, які ми зараз отримуємо з європейських складів, але й більш сучасну західну техніку”, — сказав Попов.

Експерт вважає, що слід очікувати проведення саміту, на якому обговорюватимуть, як саме закінчувати війну.

“Переговори якісь будуть, тому що на всіх зустрічах у Європі Зеленський говорив про проведення глобального саміту миру. Тобто це не таємні переговори з Росією на умовах Росії, а це проведення великого дипломатичного формату, який буде обговорювати саме як закінчувати війну. Але і Зеленський, і європейські лідери визнають, що базою для цього договору є українська формула миру. Тобто це звучало і в Римі, і в Берліні, і в Ахені, і в Парижі. І тому дата глобального саміту миру ще не оголошена, але настанови, межі, умови для нього обговорюються. Це один із ключових моментів на всіх цих двосторонніх переговорах”, — сказав Попов.

На його думку, турне Зеленського свідчить про те, що Європа не втомилася від війни, а Україна стрімко рухається до ЄС і НАТО.

“Ми бачимо дуже чіткі й, мабуть, доволі жорсткі заяви європейських лідерів не просто про підтримку воєнних дій, не просто про надання зброї, а про надання вже стабільних гарантій безпеки. І тому ще одна мета для візитів Зеленського — це обговорення вельми конкретних кроків щодо інтеграції до Європейського Союзу і до НАТО. Саме тому в Німеччині вже в загальній декларації згадана підтримка надання членства в НАТО”, — сказав Попов.

Він нагадав, що раніше подібні декларації публікувалися з приводу надання Україні статусу кандидата до Європейського Союзу.

“У результаті ми отримали надання статусу кандидата до Європейського Союзу. Зараз те саме відбувається з НАТО. Зеленський сказав, що ми на саміті розуміємо, що ми не отримаємо, звичайно, членства. Ба більше, не факт, що буде офіційне запрошення від НАТО стати членом Україні. Але Україна просить чіткий алгоритм й терміни. Тобто які умови і які терміни для того, щоб ми стали членом НАТО. І коли ми отримуємо терміни, ми розуміємо, в якому вигляді будуть надані гарантії безпеки до повноправного отримання статусу члена НАТО і набуття чинності статті про колективну безпеку”, — пояснив експерт.

Читайте також: Зеленський зустрівся з Макроном — подробиці візиту до Франції та спільна декларація (ВІДЕО)

Нагадаємо, напередодні український президент відвідав Францію та Німеччину, до цього — Італію й Ватикан. Сьогодні, 15 травня, Володимир Зеленський відвідає Лондон, де запланована зустріч із прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

Прямий ефір