Зеленський зустрівся з Макроном — подробиці візиту до Франції та спільна декларація (ВІДЕО)

Еммануель Макрон і Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський зустрівся у Парижі з президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном. Пріоритетну увагу під час зустрічі було приділено питанням військової допомоги. Президенти також виступили зі спільною заявою щодо засудження російської агресії, підтримки української формули мира, євроатлантичних прагнень України тощо, повідомляє FREEДОМ із посиланням на Офіс президента України.

Під час зустрічі Зеленський та Макрон обговорили практичну взаємодію з Французькою Республікою для посилення потенціалу Сил оборони України, необхідного для ефективного контрнаступу й звільнення окупованих територій.

Володимир Зеленський подякував президенту Французької Республіки за його лідерство й висловив сподівання, що Франція підтримає принципове спільне рішення союзників щодо формування коаліції винищувачів.

Крім того, президенти обговорили питання взаємодії для ефективної реалізації української формули миру, а також підтримки Францією європейської та євроатлантичної інтеграції України. Володимир Зеленський подякував французькому лідеру за послідовну підтримку України на шляху до членства в ЄС і висловив сподівання на ухвалення рішення про початок у 2023 році переговорів про вступ України до Євросоюзу.

Глава Української держави також обговорив із президентом Франції подальші кроки на шляху України до членства в НАТО. Володимир Зеленський окремо наголосив, що Україна очікує на конкретні політичні рішення Вільнюського саміту НАТО у відповідь на заявку України на членство в Альянсі.

“Ми очікуємо від Альянсу конкретних рішень щодо чіткого алгоритму руху України до членства в НАТО та щодо гарантування безпеки нашої країни на період до набуття членства”, — зазначив президент України.

У спільній декларації лідери України та Франції вкотре заявили про своє однозначне засудження військової агресії Росії проти України, що триває, та заявили, що РФ повинна негайно, повністю та беззастережно вивести всі свої війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

“Франція та Україна окремо закликають Росію вийти із Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), безвідповідальне захоплення та мілітаризація якої російськими збройними силами створює серйозну загрозу”, — йдеться у декларації.

Там також зазначено, що Франція продовжуватиме надавати політичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно. Зокрема, найближчими тижнями Франція проведе підготовку й оснастить кілька батальйонів десятками броньованих машин і легких танків, включно з AMX-10RC.

Франція висловила свою підтримку українській формулі миру та готова співпрацювати з Україною для забезпечення якомога ширшої міжнародної участі в Глобальному саміті миру.

У декларації також йдеться про притягнення до відповідальності осіб, винних у злочинах, скоєних РФ в Україні, та необхідність посилити колективний тиск на Росію шляхом подальших санкцій.

Україна та Франція продовжуватимуть разом з іншими розробляти механізми компенсації втрат, руйнувань та збитків, спричинених російською агресією. Також Франція наголошує на важливості послідовних зусиль України щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи.

Франція рішуче підтримує Україну в її зусиллях щодо реформування та у виконанні необхідних умов до кінця 2023 року, із нетерпінням очікуючи звіту Європейської комісії з метою початку переговорів про вступ до ЄС.

Також в декларації зазначено, що Франція повністю підтримує Комісію Україна — НАТО як платформу для подальшого посилення та розширення поточної співпраці, щоб допомогти Україні пройти шлях до євроатлантичної сім’ї відповідно до Бухарестської декларації.

“Україна та Франція з нетерпінням очікують на розв’язання цих питань на саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року”, — йдеться у спільній заяві президентів України та Франції.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський у неділю, 14 травня, у Берліні зустрівся з канцлером ФРН Олафом Шольцем, а також президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Президент Володимир Зеленський та український народ отримали Міжнародну премію імені Карла Великого. Церемонія нагородження відбулася в німецькому місті Аахен.

Прямий ефір