Українська влада грає командну гру, — експерт про роль Зеленського, Резнікова та Залужного у постачаннях західної зброї

11-те засідання у форматі "Рамштайн". Фото: nato.int

Питання отримання нових видів озброєнь від партнерів — одне з найголовніших на порядку денному української влади. Кожен виконує свою частину роботи у командній грі. Про це у прямому ефірі FREEДОМ сказав експерт Українського інституту майбутнього, президент аналітичного центру “Політика” Ігор Попов.

“Українська влада грає командну гру, і кожен виконує у дипломатичній роботі свою роботу. [Президент України Володимир] Зеленський домовляється стратегічно та принципово про політичні рішення. Саме він переконав, припустимо, керівників Німеччини, що вагалися, і на початку війни максимум могли давати бронежилети, та й ті — самовивозом, а вже давно дають важке озброєння. Міністр [оборони України Олексій] Резніков працює у форматі “Рамштайн”, де проводить координаційні зустрічі: хто, скільки, коли може поставити”, — коментує гість ефіру.

За його словами, роль головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного — формування замовлення, оскільки лише військові можуть оцінити, що потрібно Україні та в якій кількості.

“Валерій Залужний має чудові робочі відносини з колегами-генералами, генералом [Марком] Міллі — керівником Об’єднаного комітету начальників штабів США. І вони говорять як професіонал із професіоналом про те, яка зброя більш потрібна, про особливості тактики її застосування. Тому що тільки військові зможуть дати оцінку, що нам потрібніше, яка кількість озброєння нам потрібна. Вони формують замовлення, вони багато в чому комунікують з приводу цього замовлення зі своїми колегами-генералами, а потім уже вступають у дію політики, тобто “важка артилерія”, — пояснив Ігор Попов.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський сьогодні, 14 травня, прибув з офіційним візитом до Німеччини. Теми та цілі візиту президент окреслив так: зброя, потужний пакет, ППО, реконструкція, ЄС, НАТО, безпека. Напередодні візиту стало відомо, що Німеччина надасть Україні новий пакет військової допомоги на суму близько 2,7 млрд євро. Це найбільша допомога країни від початку повномасштабного вторгнення Росії до України.

Прямий ефір