Такі втрати зупинили би будь-яку країну від подальших дій, — Залужний про ціну життя у РФ і відмінності між арміями

Валерій Залужний. Скриншот: youtube.com

Найдешевше, що є у РФ, — людське життя. В Україні воно, навпаки, є найдорожчим. Про це сказав головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний в інтерв’ю журналісту Дмитру Комарову в межах проєкту “Рік. За кадром. Генерал”, передає FREEДОМ.

Він зазначив, що втрати РФ в Україні є набагато більшими, ніж втрати Радянського Союзу в Афганістані.

“Такі втрати зупинили б будь-яку країну від подальших дій, от будь-яку країну зупинили б. 15 тис. втрат в Афганістані фактично поставили на коліна Радянський Союз. Зараз цифри втрат Російської Федерації набагато, набагато, набагато більші. І вони не зупиняють. Висновок тільки один: що, мабуть, це найдешевше, що є в цій країні, це людське життя. У нас же, навпаки, це найдорожче”, — наголосив Залужний.

Головнокомандувач зауважив, що росіяни й українці загалом та російська й українська армія зокрема дуже відрізняються між собою. За словами Залужного, не розуміння цих відмінностей — велика помилка РФ.

“Одна з головних помилок, зокрема і керівництва Російської Федерації, що вони думали, що коли вони сюди прийдуть з гарматами, ракетами, танками, українці зустрічатимуть їх із хлібом і сіллю. Але забули історію про те, що українці це народ, який завжди бореться за свою свободу, за свою землю, за свої сім’ї, за своїх дітей, за свою домівку… У цьому наш основний феномен. І саме народ України дійсно є справжній герой”, — зазначив генерал.

За словами Залужного українська армія значною мірою позбулася радянщини, і це зробило її сильнішою.

“Я намагався зробити найголовніше — змінити культуру в Збройних силах України, щоби слухати думку свого підлеглого, щоби ставитися до свого підлеглого як до людини, щоби нормальні вибудовувати відносини між людьми в Збройних силах України. І цим ми корінним чином відрізняємося від Радянської армії. Звісно, для того, щоби це зробити повністю, потрібен час. І скільки для цього часу потрібно, ми побачимо за результатами, яких досягнемо. Але те, що ми уже не такі, як збройні сили Російської Федерації, це вже величезний для нас плюс”, — вважає Валерій Залужний.

З яскравих прикладів відмінностей між двома арміями він акцентував саме на взаєминах всередині них. За словами Залужного, український солдат або сержант може зателефонувати командувачу “і сказати про те, що в такій-то точці треба завдати вогневого ураження”. Російська ж армія у взаєминах — це певною мірою армія ще часів царату.

“Чимось нагадує царську армію. Царська армія — це феодальна армія. Ось такі відносини зберігаються. Принаймні те, що ми бачимо по полю бою, те, що ми бачимо навіть у перехопленнях”, — прокоментував головнокомандувач ЗСУ.

Залужний наголосив, що єдиний феномен, який дозволяє ЗСУ битися і перемагати — це українські люди: “український солдат, український сержант, український офіцер, які щодня гинуть, щодня калічаться, але тримають свої позиції”.

“На жаль ми втратили дуже багато людей. Дуже багато солдатів, сержантів, командирів, у яких були навички, в яких був досвід. Але це, скажемо так, особливість будь-якої війни. Війну починають кадрові військові, закінчують вчителі, інженери, бухгалтери, що в принципі, зараз відбувається. Я дуже сподіваюся, що з часом не лише ця складова — людські життя і людське здоров’я — будуть основою цієї перемоги. А будуть використання передових технологій, використання більш ефективних снарядів і більш ефективної техніки. Ми прийдемо до цього обов’язково. І обов’язково переможемо. Але знов хочу сказати, що поки все тримається на плечах саме цих простих людей”, — зауважив Валерій Залужний.

Читайте також: Залужний розповів, якою бачить перемогу України

Прямий ефір