Росія не досягла успіхів у “спецоперації” до 9 травня: провал окупантів із захоплення Бахмута обговорюємо з експертами

Напівзруйнований Бахмут. Фото: instagram.com/ihor__tkachov

Російські окупаційні війська не полишають спроб захопити Бахмут на Донеччині. Уже понад 9 місяців за місто точаться активні бойові дії, Збройні сили України не дають змоги противнику просунутися.

Особливо активно війська окупанта намагалися взяти Бахмут до сакральної для Кремля дати — 9 травня. Але план укотре провалився. Проте українські військові зазначають, що російські війська в місті збільшили інтенсивність обстрілів із важкого озброєння і почали перегрупування.

На інших напрямках у російської армії ситуація не краща. Усе, що зараз може собі дозволити окупаційна армія, — артилерійські, зрідка ракетні обстріли українських міст із території РФ або з окупованої території.

Ситуація в Бахмуті

Боротьба за кожен метр міста триває і зараз. З російського боку українських військових на цьому напрямку атакують бойовики приватної військової компанії “Вагнер”. Її засновник, Євген Пригожин щодня знімає відеоролики з міста, дедалі частіше критикуючи Міноборони РФ.

5 травня він заявив, що його загони покинуть Бахмут 10 травня через катастрофічну нестачу снарядів. За його словами, на зміну “вагнерівцям” у Бахмуті прийдуть бойовики глави Чечні Рамзана Кадирова.

Пізніше Кадиров опублікував лист до Путіна з проханням відправити чеченські війська в Бахмут, там вони нібито зайняли позиції бойовиків “Вагнер”.

Згодом Євген Пригожин заявив, що Міністерство оборони РФ нібито пообіцяло дати йому боєприпаси в необхідній кількості для продовження бойових дій. Однак уже 9 травня в черговому відео він заявив, що бойовики отримали лише 10% від обіцяної кількості боєприпасів. За його словами, найманці нібито залишаться в Бахмуті ще на кілька днів.

При цьому Пригожин продовжує звинувачувати кремлівських чиновників у бездарній військовій стратегії.

Так, очільник ПВК розповів, що 72-га бригада регулярної російської армії втратила за один день три квадратні кілометри, на яких загинули 500 “вагнерівців”. Він підкреслив, що це “був стратегічний плацдарм”, звідки тікали війська Міноборони РФ.

Кремль вирішив прикрити поразки на фронті

Невдачі на фронті, а саме недосягнуті цілі так званої “спеціальної військової операції” — колосальні втрати військових і техніки — стали головною причиною, через яку Кремль обмежив святкування 9 травня. Так вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW).

До вторгнення в Україну РФ відзначала 9 травня з розмахом. Цього року парад був скромним. Щонайменше у 20 містах РФ скасували більшість публічних акцій саме під приводом можливої “атаки” з боку України.

Також, на думку аналітиків, Москва скористалася “атакою безпілотника по Кремлю”, щоб посилити свій наратив про війну в Україні як екзистенційну загрозу для Росії.

На тлі невдач на фронті, зокрема, в Бахмуті, російські військові збільшили атаки по всій Україні. На цьому акцентував президент Володимир Зеленський на спільній пресконференції з главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

“На мою думку, зараз РФ, її військово-політичному керівництву треба як то кажуть щось “продавати” своєму суспільству. Тому що перемог ніяких немає, а ненажерливе суспільство є. Ми бачимо, як вони підтримують радикальні дії, чи кількості смертей. Вони завжди радіють цьому як факту. Бахмут “продати” не вийшло, бо не вийшло захопити. Це була остання в них настільки “важлива операція” 9 травня встигнути це зробити. І хоча, на жаль, уже не існує там як такого цілого міста, усе зруйновано абсолютно. Проте Росія так “любить Донбас”, що ніколи там не була”, — сказав Зеленський.

Що кажуть експерти

До яких маніпулятивних хитрощів вдасться російська пропаганда тепер, коли армія РФ провалила черговий план Кремля із захоплення стратегічного пункту до сакральної дати? Цю тему в ефірі телеканалу FREEДОМ обговорили:

  • Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив”;
  • Микола Маломуж, генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.);
  • Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-правових досліджень;
  • Сергій Грабський, військовий експерт.

ОЛЕКСАНДР КОВАЛЕНКО: РФ скоро зробить “жест доброї волі” в Бахмуті

— Де російські війська можуть похвалитися серйозними досягненнями в наступі в зоні бойових дій? Наприклад, у захопленні цілої області або цілого району?

В інформаційному середовищі, особливо в російському сегменті, Бахмут виринає вже як елемент ворожнечі та постійних суперечок між главою ПВК “Вагнер” Євгеном Пригожиним і міністром оборони РФ Сергієм Шойгу. А де, власне, результат? Цього вони показати не можуть.

Є й інший приклад — ще більш красномовний і яскравий — Мар’їнка. Це українська Хіросіма, повністю знищене місто. Його немає. Це просто випалене поле.

Але навіть це випалене поле російські окупанти досі не можуть повністю захопити. Вони навіть у таких умовах не мають можливості повноцінно вести наступальні штурмові дії.

Скоро в РФ шукатимуть “цапів-відбувайлів”, так чи інакше, хтось має відповідати за те, що до 9 травня не змогли окупувати Бахмут, що на певній ділянці знову доведеться переходити до “жесту доброї волі”. Зараз триває підготовка сценарію і для найнегативнішого варіанту — програшу у війні. Вони це теж прекрасно розуміють.

І свою подушку безпеки готують ті діячі, які можуть опинитися в опалі після завершення так званої “СВО”. Вони шукають можливість збереження не просто свого становища або персоналій при владі, а й збереження свого власного життя.

МИКОЛАЙ МАЛОМУЖ: Путін використовує останній аргумент

— Путін і його режим зазнають поразки. Він не може виконати ті завдання, які ставив по захопленню України і навіть захопленню Бахмута, Авдіївки, Вугледара, Лиману, Сватового, Кремінної.

Уже було 17 термінів, які Путін ставив конкретно і Шойгу, і Герасимову, і Пригожину, і іншим військовим.

Розуміючи, що у нас зараз готується новий потужний напрямок зі звільнення територій, Путін намагається створювати дуже потужний блок дестабілізації. З одного боку, звинуватити Україну перед 9 травня, завдавши терористичних атак по Кремлю, і з іншого — диверсійні операції на окупованих територіях під приводом, що це зробили українці.

Путін не хоче погодитися, що він має дуже великі втрати, що не може реалізувати так звану “спецоперацію”, а за фактом агресивну війну. Коли вже іншого виходу немає, тоді тільки він відступає.

А так він вважає, що його вказівку має бути виконано. Захопити Бахмут і всі міста Донецької області в перспективі, тобто завершити “спецоперацію” в певні терміни. Це було у 2022 році, це було 1 січня 2023 року, потім 1 березня, 1 квітня, тепер 9 травня. Путін не розуміє, чому така потужна, як він вважає, армія не може вирішити кілька завдань.

Народ України, який об’єднався для захисту держави, не перемогти. Тут об’єдналися сили людей, армії та союзників. Тому Путін використовує останній аргумент — тактику випаленої землі, удари по мирному населенню і загрозу ядерної зброї.

Але загроза ядерної зброї — це небезпечно, бо попереджають не тільки американці, британці, французи, а й китайці, індуси про стратегічні наслідки. Тому намагаються діяти як у Сирії, використовуючи заборонені бойові засоби, запалювальні. Він завдає ударів і по житлових приміщеннях, і по опорних пунктах українських військ.

ОЛЕКСАНДР МУСІЄНКО: Бахмут зроблять “щитом” від українського контрнаступу

— Вони завжди знайдуть, як збрехати так, щоб видати бажане за дійсне. Заступник начальника і начальник Управління пресслужби та інформації Міноборони РФ Ігор Конашенков місяцями розповідав перед камерами про те, як вони захоплюють селища і села, звідки люди виїхали ще до повномасштабного вторгнення. Російська пропаганда плескала в долоні.

Я навіть здогадуюся, про що буде зміст нових промов. Про те, що наступальні дії в районі Бахмута унеможливлюють український контрнаступ.

Питання довіри — найпринциповіше. Скільки ще людей готові вірити в цю цинічну брехню і пропаганду, яка абсолютно не відповідає дійсності. Скоро буде вже рік, як тривають бойові дії за Бахмут під батогом, а така “героїчна” армія не може його захопити, зазнає величезних втрат.

СЕРГІЙ ГРАБСЬКИЙ: Російські війська втрачають у Бахмуті живу силу, техніку і час

— Застрягши на цій локації, вже протягом понад 200 днів намагаючись її штурмувати, противник не може розвивати наступ на інших напрямках, він не може зосереджувати війська і втрачає час, який для нас відіграє дуже велику роль у плані підготовки до наступальної операції.

І для противника він відіграє велику роль, тому що вони не можуть зосередитися на інших напрямках, які є для них більш пріоритетними. Але якщо розглядати це питання з більш такої оперативної точки зору, то противник втрачає найголовніший ресурс — це час і свій бойовий потенціал.

Вони мають досить серйозні ресурси, але не можуть організувати взаємодію і завдавати якихось зосереджених і узгоджених ударів по наших позиціях або організувати якісь більш-менш адекватні комплексні бойові дії.

Ми сподіваємося, що підготовка до проведення наступальних операцій буде закінчена і в певний час, у призначений час українські війська перейдуть до більш рішучих дій.

Хоча можна сказати, що наступ, загалом-то, вже розпочався, тому що той обсяг вогневих завдань, які здійснюються по цілям противника, свідчить про методичну та послідовну підготовку вже до наступної фази наступу, а саме фізичного переміщення підрозділів територією, визволення нашої території.

Читайте також: Бахмут для російських окупантів — символ приниження, — Череватий

Прямий ефір