Росія до мінімуму намагається знизити можливість повернення депортованих дітей в Україну, — Забуранна

Иллюстративное фото: ukrinform.ua

На окупованих українських територіях РФ здійснює очевидне винищення україноналаштованого населення. Одним із його проявів є депортація дітей, яка вже здійснюється Кремлем, а також запланована депортація дорослого населення, яке відмовляється від російських паспортів. Це процес геноциду українського населення, заявила в ефірі FREEДОМ народна депутатка України, голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Комітету Верховної Ради з питань бюджету Леся Забуранна.

Вона зазначила, що, за оцінками аналітиків, кількість депортованих до Росії українських дітей може становити 40 тис.

“Офіційно сьогодні ми зареєстрували понад 16,5 тис. кейсів депортації дітей. У середньому, як оцінюють аналітики, кількість вивезених дітей становить 40 тисяч”, — коментує гостя ефіру.

За її словами, усиновленням дітей у РФ Кремль намагається знизити можливість їхнього повернення в Україну.

“Якщо виникають якісь проблеми з їхніми батьками, в РФ одразу ж намагаються знайти можливість усиновлення дітей російськими сім’ями. Таким чином, фактично, до мінімуму знизити можливість повернення дітей в Україну”, — пояснює Забуранна.

Народна депутатка наголосила, що депортація дітей, як і указ Путіна про депортацію українців, котрі відмовилися отримувати громадянство РФ, — прояви геноциду, що, зокрема, було визнано Парламентською асамблеєю Ради Європи (ПАРЕ).

Нагадаємо, уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що понад 19 тисяч українських дітей депортовано до Росії, ще 20 тисяч мирних громадян перебувають у російському полоні. Перелік злочинів РФ проти людства величезний. Лубінець також наголосив, що українських військовослужбовців росіяни піддають тортурам. А жителів тимчасово окупованих територій (ТОТ) за допомогою дедалі жорстокіших методів змушують отримувати російські паспорти.

Раніше повідомлялося, що Путін підписав указ, який дозволяє депортувати мешканців тимчасово окупованих територій України, які не прийняли громадянство РФ. Згідно з указом, громадяни України на цих територіях з 1 липня 2024 року вважатимуться “іноземцями”. Окремий пункт указу стосується депортації тих, хто нібито загрожує національній безпеці Росії.

Прямий ефір