Зупинити російський терор та врятувати людей можна тільки зброєю: що є в України, завдяки союзникам (ВІДЕО)

ЗСУ. Фото: zsu.gov.ua

Велика Британія планує закупити для України далекобійні ракети. А США обговорять із союзниками прискорення виробництва зброї для української армії. Щоб завершити війну, розв’язану Росією проти України, Києву необхідне сучасне озброєння. Це дасть змогу захистити мирні українські міста від російських терористичних атак і звільнити тимчасово окуповані російською армією території. Зупинити російський терор в Україні та врятувати людей можна тільки зброєю, впевнений президент України Володимир Зеленський, повідомляє FREEДОМ.

Американські зенітно-ракетні комплекси Patriot заступили на бойове чергування в Україні. Навички роботи з цією системою українські військові опанували за два місяці. Навчався підрозділ у Німеччині, бойове злагодження проходили в Польщі. Тепер захищають українське небо.

“Якщо брати, наприклад, трьохсотку, там вона більше механічна йде. А комплекс Patriot більш сучасний, більш автоматизований. І порівняно з С-300 нам менше дій треба робити, щоб працювала вона”, — розповів український захисник.

Дивізіон Patriot сформували з військових, які мають великий досвід служби на системах С-300. Вони впевнені, що нова техніка дасть змогу знищувати ще більше повітряних цілей противника, а отже, краще захистити мирні українські міста від терористичних атак російської армії. Але без сучасної авіації дійсно ефективну систему ППО створити неможливо, впевнений президент України.

“І це знову доводить, що зупинити терор і врятувати людей можна тільки зброєю. ППО, сучасна авіація, без якої не буває повністю ефективної ППО. Артилерія, бронетехніка. Усе, що необхідно, щоб забезпечити безпеку нашим містам, нашим селам як у тилу, так і на передовій. Щоб повернути безпеку і нашим людям”, — сказав Зеленський.

Один комплекс Patriot і 2 системи протиповітряної оборони IRIS-T SLM передала Україні Німеччина. А ще, за інформацією уряду ФРН, тільки останнім часом Берлін відправив Києву 18 танків Leopard із боєприпасами, 34 зенітні самохідні установки Gepard, 40 бойових машин піхоти Marder. Посол України в Німеччині Олексій Макєєв закликав Берлін до ще більшого постачання Києву озброєнь. Дипломат підкреслив, що поразка Росії є гарантією нормального життя в Європі.

В Україні вже й артилерійські установки Caesar, які надала Данія. Маневреність і точність цих гаубиць високо оцінили українські артилеристи, зазначив міністр оборони України Олексій Резніков. Завдяки союзникам, тепер в Україні — другий за величиною парк Caesar у світі, наголосив міністр.

“Нас спочатку наші партнери готували, по суті, до партизанської війни. Тому більше йшлося про ураження на короткій дистанції. Щастям для нас були Stinger, Javelin, NLAW і Piorun. Сьогодні ми вже можемо абсолютно чітко зафіксувати, що в нас на озброєнні є важка артилерія 155-мм, HIMARS, бронетехніка майже всіх основних відомих типів і марок. Створено танкову коаліцію”, — розповів Резніков.

Будь-яка надана Україні військова допомога, кожна система ППО, військовий літак, РСЗВ чи бронетехніка, якими країна захищається від російської агресії — це врятовані життя українців. Тому, за словами глави держави, у військовій допомозі Україні у країн-партнерів не може бути жодних табу.

“Абсолютно справедливо надати нашим воїнам усе те, що необхідно для захисту найголовнішого — життя. Зокрема, це стосується далекобійної зброї, сучасної авіації, достатньої кількості бронетехніки, достатньої кількості артилерії. І ми готуємося до контрнаступу”, — заявив Зеленський.

Країни-союзники вже передали Україні понад 230 танків. У Польщі незабаром відкриють великий міжнародний хаб, де ремонтуватимуть бронетехніку. А на полігонах країн-партнерів українські військові проходять навчання на всіх сучасних видах техніки.

Читайте також: Останнє реальне випробування було в 1998 році: Резніков сумнівається у придатному стані ядерної зброї РФ

Як повідомлялося раніше, попри всі побоювання друзів і надії ворогів, підтримка України з боку країн-союзників не зменшується за рік війни, а лише посилюється. Про нові формати військового та економічного співробітництва вже оголосили найближчі українські союзники — Чехія і Словенія.

Прямий ефір