Путін намагається проводити зачистку окупованих територій, — адвокат про указ щодо депортації українців

Микола Полозов. Фото: rubryka.com

Президент РФ Володимир Путін підписав указ, який дозволяє депортувати жителів тимчасово окупованої частини Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей, які не прийняли російське громадянство. Це — абсолютне порушення 4-ї Женевської конвенції і в цьому сенсі можна розглядати як воєнні злочини. Про це сьогодні, 1 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів російський адвокат і правозахисник Микола Полозов.

“Цілком очевидно, що Путін намагається проводити зачистку окупованих територій. Кількість цивільних осіб, які захоплені російською владою в заручники й утримуються, вже величезна. Очевидно, просто не вистачає місць, куди цих людей можна розміщувати. Ось ухвалили рішення, що будуть просто депортувати”, — сказав він.

На цей указ відреагував уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Він порадив українцям, які залишаються на тимчасово окупованих територіях, брати російський паспорт, “для себе ухвалити рішення вижити — це найголовніше”.

“Ми бачимо, що фактично в щотижневому режимі посилюється законодавство, уже підписано нові поправки щодо запровадження довічного позбавлення волі за вчинення державної зради. Я думаю, що взагалі рахунок іде на місяці і вже протягом кількох місяців російська влада може прийти до рішення про скасування мораторію на смертну кару для того, щоб продовжувати сіяти страх серед населення, лякати війною і тим самим намагатися мобілізувати навколо Путіна його електорат. Тому, звичайно ж, депортація в цьому випадку — це не найстрашніше, що може статися в Росії з громадянином України, якого захопили на окупованій території”, — прокоментував Полозов.

Адвокат зазначив, що зараз у російської влади немає жодних обмежень для ухвалення рішення про смертну кару.

Читайте також: Росія розпочала “анексію населення” на тимчасово окупованих територіях України, — Лисянський

Нагадаємо, як розповіла експертка Регіонального центру прав людини (RCHR) Катерина Рашевська, РФ в Україні намагається будь-якими способами зламати людину фізично і ментально. Застосовуються практичні всі види катувань і протиправні дії, спрямовані на боротьбу з ідентичністю та самовизначенням. Після деокупації українських територій відомі сотні випадків неправомірного поводження окупантів із порушенням міжнародних доктрин і конвенцій.

Прямий ефір