Китай дотиснули, — Загородній про розмову Зеленського із Сі Цзіньпінем

Тарас Загородній. Фото: hvylya.net

Президент України Володимир Зеленський напередодні вперше з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну провів розмову із главою КНР Сі Цзіньпінем. За словами глави Української держави, розмова була тривалою та змістовною. Ця розмова потрібна була більше Пекіну і вона демонструє, що Україна веде правильну політику. Про це сьогодні, 27 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив Тарас Загородній, керуючий партнер Національної антикризової групи.

“Китай дотиснули. Достатньо агресивна, правильна політика України показала, що вона працює. Цей дзвінок був більше потрібний Китаю, аніж Україні, тому що Китай претендує на, як вони кажуть, миротворчу місію. А миротворчість не сильно в’яжеться, коли ти спілкуєшся лише з однією стороною війни”, — сказав Загородній.

Він зазначив, що Зеленський вказав Сі, що Україна має формулу миру і її затверджено на Генеральній Асамблеї ООН.

“І там головний момент, що Росія має прибрати свої війська з усієї території України і, відповідно, заплатити репарації. Ось поки Китай не виходитиме на цю формулу, я думаю, всі будь-які розмови закінчиться нічим”, — вважає експерт.

Він також додав, що призначення українського посла в Китаї є важливим кроком.

“Китай, перебуваючи під впливом Росії, розглядає війну РФ проти України не як війну двох суверенних держав, а як війну метрополії проти провінції, що збунтувалася. Україна має зараз теж устами нашого посла проводити зворотну роботу, вказуючи на переваги перемоги України над Росією”, — додав Загородній.

Читайте також: Особливе ставлення Франції до Китаю: що має на меті Макрон, пояснив експерт

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський запросив лідера Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіна особисто приїхати до Києва. Український президент сподівається на те, що глава КНР зможе на власні очі побачити результати злочинів російської армії після того, як РФ здійснила повномасштабне вторгнення в Україну.

Водночас сам Сі Цзіньпін заявив лише про готовність зателефонувати президенту України. Але навіть це він планує зробити в невизначеному часі. Як висловився лідер КНР, це станеться у “відповідний момент”.

Прямий ефір