Особливе ставлення Франції до Китаю: що має на меті Макрон, пояснив експерт

Особливе ставлення Франції до КНР можна пояснити спробами Парижа позиціювати себе як нового лідера Європи, який хоче будувати нову систему безпеки. Таку думку сьогодні, 27 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт Української асоціації китаєзнавців Дмитро Єфремов.

Він зазначив, що у Франції завжди було окреме бачення з приводу того, яке майбутнє чекає на Євросоюз, зокрема й щодо стратегічної автономії.

“Тобто в Європейському Союзі деякі країни, насамперед Франція, хотіли б знизити рівень залежності від Сполучених Штатів й підвищити рівень своєї європейської здатності протистояти зовнішнім викликам і загрозам. Звісно, це передбачає більший рівень інтеграції між країнами Союзу, ніж існує на цей час. І висуваючи такі ідеї, Франція намагається позиціювати себе як нового лідера Європейського Союзу, який намагається надати цьому об’єднанню певний вектор. Цей вектор якраз буде спрямований не на те, щоб повністю посваритися зі Сполученими Штатами, а на те, щоб побудувати якусь систему європейської безпеки, ядром якої будуть, власне, європейські якісь збройні сили в тій чи іншій конфігурації”, — сказав Єфремов.

На його думку, в ЄС до 2014 року й до повномасштабного вторгнення РФ в Україну 2022 року своєрідним контрбалансиром для США бачили Росію. Однак РФ у своєму зовнішньополітичному курсі продемонструвала опортунізм і низьку здатність домовлятися.

“Тому як нового контрбалансира в Парижі, а можливо, в деяких інших столицях, найімовірніше, в Берліні так само, бачиться Китай. У зв’язку з цим і варто інтерпретувати цей візит Макрона та інтенсифікацію контактів із китайськими топовими чиновниками. Не тільки Макрон поїхав до Пекіна, був візит Шольца в листопаді. Тепер Шольц запросив нового прем’єр-міністра Лі Цяна в Німеччину з візитом у відповідь, й він, найімовірніше, відбудеться. І зміцнюючи економічні зв’язки, нарощуючи інвестиційне партнерство, я думаю, європейці намагаються, по-перше, компенсувати втрати, пов’язані з втратою російського ринку збуту, і, по-друге, посилити свою економічну автономію на противагу Сполученим Штатам, що дасть у майбутньому, можливо, якісь підстави для діалогу щодо питань безпеки”, — вважає Єфремов.

Він зазначив, що і в самому Китаї дуже сильно зацікавлені в тому, щоб архітектура європейської безпеки була перебудована за іншим шаблоном. 

“Там практично відкрито говорять, що вони хотіли б, щоб у цій системі не було Сполучених Штатів, щоб європейці проводили автономнішу, незалежнішу політику, щоб роль НАТО, в якому домінують США, змінювалася, і потенційно її було замінено якоюсь іншою об’єднавчою структурою. Для Китаю це пов’язано з протистоянням зі Сполученими Штатами та з тим, що Сполучені Штати намагаються дедалі більше і більше втягнути країн НАТО в це протистояння. І заявою Макрона, що Франція не підтримає військові дії США, спрямовані на захист Тайваню в разі нападу на нього Китайської Народної Республіки, вони теж спричинені ось цією спробою дистанціюватися від Сполучених Штатів”, — сказав Єфремов.

Читайте також: Помилково вважати, що заяви президента Франції непродумані та є експромтом, — Шамшур про дипломатію Макрона

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон після візиту до Китаю зробив низку заяв щодо США, Тайваню та України. Зокрема, в інтерв’ю журналістам він заявив, що Європа має зменшити свою залежність від США і не дозволити втягнути себе в американсько-китайське протистояння щодо Тайваню. А також — що європейці не можуть вирішити кризу в Україні. Ці коментарі французького лідера викликали обурення в країнах Заходу.

Прямий ефір