Як працює Чорнобильська АЕС після деокупації — подробиці

ЧАЕС. Фото: ngu.gov.ua

Під час окупації російські військові вивезли з території Чорнобильської АЕС не тільки техніку та обладнання, окупанти крали навіть меблі та ложки. 169 співробітників станції викрали, доля 131 з них — невідома, повернути вдалося поки що тільки 38 осіб. Нині Чорнобильська зона розвивається. Про це сьогодні, 26 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів голова Держагентства України з управління Чорнобильською зоною відчуження Євген Крамаренко.

За його словами, безпеку в Чорнобильській зоні відновлено.

“Постачається нове обладнання, одяг, будуються нові об’єкти. Чорнобильська зона зараз розвивається, але основні перевірки території ще попереду”, — розповів про поточну обстановку Крамаренко.

Він поділився спогадами, що коли їхав після деокупації на Чорнобильську АЕС, усі мости були підірвані, а вздовж дороги стояло багато розбитої військової техніки.

“Офіси були тотально розграбовані, спалені будівлі та зруйнована техніка. Багато техніки не було в наявності, ми її потім пеленгували за допомогою GPS на території Росії. Вкрадено все: обладнання їдалень, сковорідки, ложки, матраци з усіх наших гуртожитків, одяг наших працівників… Так збіглося, що одяг наших працівників — зелена плямиста форма, вони її всю винесли. Телевізори, обладнання для нарад, сервери… Тобто всю цивільну інфраструктуру тотально було пошкоджено і вкрадено”, — повідомив голова Держагентства.

Крамаренко також поінформував, що загальна сума збитків, яких завдали російські окупанти ЧАЕС, оцінюється приблизно в 1,5 млрд грн, але це було старе обладнання.

“Для того, щоб його відновити, купити те, що було знищено, треба щонайменше 3 млрд грн”, — уточнив він.

Читайте також: Як зараз охороняється Чорнобильська зона і що чекає на росіян у разі повторного наступу, розповів Нєбитов

Нагадаємо, 26 квітня відзначається День пам’яті Чорнобильської трагедії.

Прямий ефір