День пам’яті Чорнобильської трагедії: включення зі станції (ВІДЕО)

Покладання квітів до меморіалу на території ЧАЕС. Фото: uatv.ua

Сьогодні, 26 квітня, в Україні та світі вшановують пам’ять жертв Чорнобильської трагедії. Відтоді минуло 37 років, проте ядерна загроза не зникла. У 2022-му через дії армії Росії Чорнобильська АЕС знову опинилася на межі катастрофи. Кореспондент телеканалу FREEДОМ Данило Кобза в прямому включенні з атомної станції розповів, як її співробітники працювали під час російської окупації та під дулами автоматів виконували свій обов’язок. 

“36 років після трагедії, минулої весни, Чорнобильська станція знову опинилася під загрозою: з вини російських окупантів міг статися масштабний витік радіоактивних речовин. Ми поспілкувалися з працівниками ЧАЕС, які залишалися на своїх місцях і продовжували працювати, попри загрозу їхньому життю, буквально під дулами автоматів”, — зазначив Кобза.

Співробітники станції розповіли, що російські військові проявляли невігластво, тому не заходили на більшість об’єктів, боялися підходити до саркофага.

“Однак водночас росіяни не давали виїжджати з території перші 25 днів нікому, працівники змушені були харчуватися тим, що в них залишалося. Але найскладніше, як вони розповіли, було знати, що їхні родичі та сім’ї під обстрілами, а самим їм потрібно продовжувати виконувати свою роботу. Це дуже сильно тиснуло на співробітників станції”, — розповів журналіст. 

Також працівники ЧАЕС зізналися, що були вкрай здивовані якоюсь тваринною корисливістю окупантів.

“Голова відділу замірів радіаційного фону розповів, як на його очах буквально в останній день російської окупації за генералом, який залишав станцію, двоє солдатів виносили пральні машини з приміщення, де живуть працівники станції. Російські солдати виносили абсолютно всю апаратуру, яка, як вони сказали, блищала, і навіть те, з чим вони не вміли впоратися, не розуміючи, що це таке”, — зазначив кореспондент.

Читайте також: В СБУ довели, що окупація армією РФ Чорнобильської АЕС – акт ядерного тероризму

Прямий ефір