Помилково вважати, що заяви президента Франції непродумані та є експромтом, — Шамшур про дипломатію Макрона

Еммануель Макрон. Фото: president.gov.ua

Французька політика — це політика балансу і рівновіддаленості. А заяви президента Франції Еммануеля Макрона є продуманими, це не експромт. Про це сьогодні, 24 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив надзвичайний і повноважний посол України, заступник міністра закордонних справ України (2004-2005 рр.), посол України в США (2006-2010 рр.), посол України у Франції (2014-2020 рр.) Олег Шамшур.

“Є, скажімо, об’єктивний бік питання, пов’язаний із галлійськими традиціями французької політики, політики так званого балансу, третьої сили, рівновіддаленості від ключових гравців міжнародної політики для того, щоб забезпечити для Франції місце за столом перемовин, де вирішуються найважливіші питання сучасності. Є, звичайно, і сторона, вона дуже сильно розвинена, пов’язана з особливостями особистості Макрона, з його претензіями на особливу роль світової політики, його месіанство, тобто впевненість у тому, що він може розмовляти з ким завгодно, досягати якихось результатів. Поки що ми цього не бачили, тобто практичних результатів”, — сказав він.

Ба більше, на думку дипломата, заяви, що пролунали в Китаї, досить неконструктивні.

“І навіть небезпечні, якщо розуміти, що зараз для нас дуже важливо, щоб політика колективного Заходу, політика наших партнерів була єдиною, і була єдність у цій політиці. І все, що порушує цю єдність або створює якісь лінії напруги, безумовно, суперечить інтересам, я вважаю, і колективного Заходу, і інтересам України”, — уточнив Шамшур.

Він нагадав, що Франція — це республіканська монархія, де прерогативи президента особливо в галузі зовнішньої політики є дуже широкими.

“Якщо говорити об’єктивно про те, що сказав, що робить Макрон, це продовження і реалізація в нинішніх умовах цієї галлійської традиції зовнішньої політики, балансу, рівновіддаленості, третьої сили. Але дуже сильна особистість і вплив особистості президента загалом досить важливий, але в умовах нинішніх це пов’язано саме з особистістю Макрона, який, був такий період, називав себе фактично Юпітером. Тобто претендував на таку особливу роль у міжнародній політиці. І це позначається на здійсненні зовнішньої політики, тому що якраз дуже часто це можна навіть називати особистою політикою Макрона, тому що про деякі свої заяви він не повідомляє, скажімо так, традиційним французьким дипломатам і просто ставить їх перед фактом того, що було сказано. Але було б помилкою вважати, що всі ці заяви не є продуманими і є експромтом. Тобто, безумовно, є об’єктивні причини, але є й особистісний фактор, пов’язаний із психотипом саме Макрона”, — резюмував Олег Шамшур.

Читайте також: Резонансні заяви Макрона: як Європа розкритикувала лідера Франції (ВІДЕО)

Нагадаємо, видання Bloomberg пише, що президент Франції Еммануель Макрон намагається залучити Китай до перемовин щодо дипломатичного врегулювання війни Росії проти України. Президент Франції також наголошує, що зараз Європа стала надто залежною від США, і це може призвести до залучення країн ЄС до американсько-китайського протистояння щодо Тайваню. Такі заяви французького президента викликали неоднозначну реакцію світових лідерів.

Прямий ефір