Військова допомога від партнерів у ЄС і НАТО: що отримає Україна незабаром (ВІДЕО)

На передовій. Фото: Facebook / Генштаб ЗСУ

Франція і Польща посперечалися через спільні контракти Євросоюзу на купівлю боєприпасів для України. Незважаючи на це, військова допомога від союзників продовжує виділятися і надходити, інформує FREEДОМ.

Згідно з даними видання Politico, Франція наполягає, що виробляти снаряди слід тільки в країнах блоку, а Польща пропонує, окрім країн Євросоюзу, спрямовувати кошти також США і Великій Британії, мовляв, це прискорить процес поставок.  

Раніше країни-члени Євросоюзу узгодили план, згідно з яким пообіцяли надати ЗСУ 1 млн снарядів протягом року та вже затвердили виділення грошей на це. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав главу дипломатії ЄС Жозепа Борреля посприяти якнайшвидшому завершенню обговорень щодо другого траншу в 1 млрд євро.

“Під час нашої розмови я подякував Жозепу Боррелю за всю оборонну допомогу ЄС, зокрема останній 1 млрд євро на нагальні потреби в боєприпасах. Закликав сприяти якнайшвидшому завершенню обговорень 2-го траншу в 1 млрд євро на спільні закупівлі заради гарантування безпеки в Європі”, — написав Кулеба у Twitter.

Допомогу в озброєнні для України цього тижня обговорювали на 11-му засіданні Контактної групи з оборони України на авіабазі “Рамштайн” у Німеччині. У підсумку Німеччина і Нідерланди нададуть Україні мінні катки, автотранспорт і паливозаправники. 

Канада заявила про виділення нового пакету військової допомоги майже на 29 млн дол. Союзники навчатимуть українських танкістів, а також проводитимуть тренінги для операторів систем ППО. 

“Такі “Рамштайни” важливі, щоб цей механізм працював безперебійно. Щоб снаряди їхали, не просто привезли нам, наприклад, 100 тис. снарядів. Ні, вони повинні їхати, нехай по 10 тис. снарядів, але кожні два дні”, — вважає військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак. 

Винищувачі Tornado і Eurofighter Німеччина надати Україні не готова. Міністр оборони країни Борис Пісторіус вважає, що згадані винищувачі мають зовсім інші можливості, ніж ті, що зараз потрібні Україні. Крім того, Tornado потрібні самій Німеччині для транспортування американських ядерних бомб у разі кризової ситуації.

“Українським пілотам насамперед допоможуть літаки, якими вони можуть керувати, які можна обслуговувати на місці, з технікою, яка їм знайома. Кожен літак, який додається зараз, збільшує виклики для підготовки або підвищення кваліфікації пілотів”, — заявив Пісторіус. 

За підсумками переговорів очільник Пентагону Ллойд Остін зазначив, що союзники за кілька місяців передали Україні понад 230 танків, майже 1,5 тис. броньованих машин, і боєприпаси для підтримки десяти нових бронетанкових бригад.   

Він також повідомив, що за кілька тижнів до Німеччини прибудуть танки M1 Abrams, на яких проходитимуть навчання українські військові. Союзники також планують постачання нових систем ППО і снарядів для них. 

“Нам також необхідна винищувальна авіація. Наприклад, бойові платформи типу F-16 нам будуть дуже доречними і до вподоби, тому що ці сучасні літаки мало того, що виготовлені на сьогоднішній день у величезних кількостях, понад 4 тис. екземплярів, їх можна адаптувати до аеродромної інфраструктури, яка є на території нашої країни”, — сказав військовий експерт Владислав Селезньов. 

Цього тижня США оголосили також про новий пакет військової допомоги для України на суму 325 млн дол. Пакет, зокрема, включатиме додаткові снаряди для систем HIMARS, а також запчастини та інше польове обладнання.

Читайте також: “Рамштайн-11”: підсумки засідання Контактної групи щодо підтримки України обговорюємо з експертами

Нагадаємо, 21 квітня глава українського МЗС Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з Жозепом Боррелем, під час якої сторони обговорили невідкладну закупівлю снарядів для України.

Прямий ефір