Кожне посольство РФ — це шпигунське гніздо: за чим і ким стежать російські спецслужби, розповів Єльченко

Ілюстративне фото: gur.gov.ua

Під дахом російських посольств у кожній країні світу працюють розвідники. А встановлення антен на дахах — традиційна методика спецслужб РФ. Про це сьогодні, 20 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив колишній постійний представник України при ООН, колишній надзвичайний і повноважний посол України в США Володимир Єльченко.

Так він прокоментував інформацію, що російські спецслужби встановили в країнах Європи систему стеження за допомогою антен на посольствах. Найбільша кількість антен (17 штук) — на будівлі посольства РФ у Брюсселі.

“У цьому немає нічого нового. Це традиційні методи російських спецслужб, тому що кожне російське посольство і дипломатична установа — це шпигунське гніздо. Я бачив їхні посольства. Кожне з них — це своєрідний бункер. Скрізь високий паркан, колючий дріт, десятки камер і ці антени. Тому я б не сказав, що Брюссель є чимось унікальним (щодо встановлення антен, — ред.), це ласе місце для шпигунства, як і Відень. У Брюсселі штаб-квартира і НАТО, і ЄС, і сама Бельгія. Один шпигун одразу може виконувати кілька робіт, це виходить дешевше”, — сказав Єльченко.

За даними дипломата, щонайменше 50% персоналу будь-якого російського посольства — це агентура. До того ж це різні спецслужби — і Міноборони, і ФСБ, і під прикриттям, і без прикриття.

“Це не унікальна ситуація. Вони зберегли й розвинули найкращі радянські практики, тобто скрізь впроваджувати свою агентуру, скрізь насадити як гриб після дощу своїх агентів. Їм, звісно, є чим займатися з огляду на вектор зовнішньої політики Росії, який вона для себе обрала. Але якщо за радянських часів принаймні за цим стояла якась ідеологія, було зрозуміло, для чого це все робиться, то сьогодні незрозуміло, яка ідеологія стоїть за цим шпигунством, окрім претензії на світове панування, щоб скрізь влізти, де тільки можна”, — каже він.

Також Єльченко висловив упевненість, що головне завдання російської шпигунської спільноти в Європі — відстежувати насамперед постачання зброї до України.

“Будь-яка допомога, яка надається Україні, зв’язки українських політиків, відстежують усі візити, хто з українців був, з ким зустрічався тощо. Є багато речей, які не потрапляють у публічний простір. Цим усім вони й займаються. Плюс шпигунство за НАТО, це їм дуже цікаво було завжди, а сьогодні тим паче, тому що, ведучи пряму війну проти України, вони ж називають це війною з НАТО”, — резюмував дипломат.

Зазначимо, що Норвегія оголосила про рішення вислати 15 російських дипломатів, підозрюваних у шпигунстві. Міністерка закордонних справ Норвегії Аннікен Хюітфельдт заявила, що Норвегія не дозволить Москві використовувати посольство для “таємної розвідувальної діяльності”. Це далеко не перше вислання російських дипломатів відтоді, як торік Росія почала повномасштабне вторгнення до України.

Читайте також: Кремль під ковпаком США, або Хто стоїть за витоком даних із Пентагону

Нагадаємо, як розповів керівний партнер Національної антикризової групи, політтехнолог Тарас Загородній, російська агентура з часів Радянського Союзу присутня на досить високих рівнях в країнах Європи, зокрема в Німеччині, Австрії та Швейцарії.

Прямий ефір