Повернення миру та його стабільність не мають альтернатив, — звернення президента Зеленського у 416-й день війни

Володимир Зеленський. Фото: скріншот відео

Повернемо справедливість як памʼять про всіх, чиє життя забрала Росія. Про це сьогодні, 15 квітня, заявив президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні за підсумками 416-ї доби війни, інформує FREEДОМ.

Президент повідомив, що провів сьогодні тривалу розмову з президентом Франції Емманюелем Макроном. 

“Встигли пройтися по всіх ключових безпекових питаннях, що є на порядку денному — нашому, в Україні, дуже важливо, та загалом у Європі. Це фронт, наші можливості рухатися, діяти, повертати свободу й справедливість людям на тих територіях, які поки що, на жаль, окуповані Росією. Обговорили й міжнародні контакти — і наші, і Франції. Еммануель поінформував мене про деталі та підсумки візиту в Китай. І я дякую за чітку підтримку тих принципових речей, які обʼєднують усю нашу антивоєнну коаліцію”, — сказав він.

У зверненні лідер держави наголосив, що кожен пункт Статуту Організації Об’єднаних Націй (ООН) повинен запрацювати знову та нагадав про українську формулу миру.

“Росія повинна забратися з території України. Всієї України та всі окупанти. Жодне з російських порушень міжнародного права не можна ігнорувати. Саме на таких принципах повернуться безпека та спокій у міжнародні відносини. Саме для цього є українська формула миру, абсолютно реалістична й цілком конкретна, її також сьогодні детально обговорили з Макроном, як і міжнародні заходи, які ми готуємо на цей рік, зокрема Вільнюський саміт НАТО. Наша спільна позиція на саміті у Литві — всіх держав-учасниць — може бути саме такою амбітною, якої потребує європейська безпека. Впевнений у цьому. Дієві гарантії безпеки для України, тобто насправді для міжнародного порядку, заснованого на правилах, потрібні ще до нашого вступу в Альянс”, — зауважив він.

Зеленський також проінформував, що напередодні у Вільнюсі відбулася зустріч держав-членів спільної слідчої групи з розслідування злочинів російських окупантів в Україні. 

“Одним із результатів зустрічі є угода — якраз учора її підписали. Угода про спільне розслідування не лише російських воєнних злочинів, а й злочину геноциду. Ми забезпечимо на всіх рівнях, зокрема й на юридичному, повну відповідальність Росії за скоєне проти України й українців. І я дякую всім партнерам, хто допомагає наближати вироки для окупантів — для російських убивць і терористів”, — заявив президент.

Він наголосив, що у Словʼянську Донецької області триває пошукова операція після терористичного ракетного удару Росії по жилому кварталу місту, який стався вчора. 

“Є інформація, що під завалами будинків — ще тіла загиблих, на жаль… Лише один цей удар терористів пошкодив та зруйнував понад 50 житлових будинків, із них більш як 30 — багатоквартирні. Поранених — понад 20 людей, станом на цей час — загиблих вже 11. Серед них зовсім маленька дитина — хлопчик 21-го року народження. Мої співчуття рідним, усім, хто втратив близьких… Нікому з тих, хто винен у цій агресії, не можна нічого пробачати й забувати”, — сказав Зеленський.

Сьогодні також були оприлюднені ще два санкційні укази проти осіб та компаній, які розділяють допомагають російському терору в Україні, проінформував президент.

“Зокрема, це санкції проти осіб, які пропагують державу-терориста, прикриваються спортом. Проти тих, хто повʼязаний із її посадовцями. Окремий перелік — це IT-компанії, які спонсорують терор чи дають цифрові можливості для продовження агресії. Усі українські санкції синхронізуємо із санкціями глобальними, це неминучий процес. Дякую всім у міжнародних інституціях та у державах-партнерах, хто працює разом із нами, з урядовцями, з РНБО (Ради національної безпеки і оборони, — ред.), спецслужбовцями, з нашим Офісом”, — зауважив він.

“Санкційний тиск на всіх, хто винен у цій агресії, блокування їхніх активів та можливостей на рівні всього світу — це самозахист світу і вже зараз від будь-яких інших можливостей агресій. Повернення миру та його стабільність не мають альтернатив. Дякую всім, хто допомагає нам, Україні! Слава всім нашим солдатам, хто в бою проти терористів! Повернемо справедливість як гідну памʼять про всіх, чиє життя забрала Росія і її терор… Слава Україні!” — сказав Володимир Зеленський.

Читайте також: Перемовини тривали кілька днів — з якими результатами для України прем’єр-міністр завершив візит до США, розповів журналіст

Як повідомлялося, у місті Слов’янськ Донецької області тривають аварійно-рятувальні роботи в п’ятиповерхівці, зруйнованій напередодні російською ракетою С-300. Рятувальники розібрали 75 тонн конструкцій пошкодженої будівлі. Під завалами шукають ще одну людину, яка перебуває під руїнами добу. Наразі відомо про 11 загиблих і 22 постраждалих. 

Прямий ефір