Перемовини тривали кілька днів — з якими результатами для України прем’єр-міністр завершив візит до США, розповів журналіст

Михайло Комадовський. Скріншот: uatv.ua

Під час візиту до США низка зустрічей української делегації на чолі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем була досить великою. І перемовини зайняли кілька днів. Візит видався плідний, про що свідчать і цифри, з якими їхав із Вашингтона Денис Шмигаль. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів кореспондент “Голосу Америки” в Білому домі Михайло Комадовський.

Водночас він прокоментував, чому досі в США необхідно переконувати і пояснювати, що потрібно допомагати Україні.

“Гроші, які виділяють США, — це гроші американських платників податків. І в деяких виборців, як правило, республіканського штибу, інколи виникають питання щодо підзвітності, і вони в Штатах якраз мають право ставити такі питання. І слід зазначити, що на Капітолійському пагорбі і тут, у Білому домі, і в адміністрації США є єдність більшості в прагненні надавати Україні допомогу, зокрема й військову. І якраз у Пентагоні буквально нещодавно заявили про те, що допомога, яка спрямовується до України, використовується за призначенням, не було зареєстровано якихось випадків неправомірного використання цих коштів. І прем’єр-міністр України приїхав до Вашингтона подякувати Сполученим Штатам якраз за цю допомогу і попросити ще більше для того, щоб війна могла закінчитися якомога швидше, як кажуть в українському уряді”, — сказав Комадовський.

Під час цієї поїздки Шмигаль зустрівся з міністром оборони США Ллойдом Остіном, наголосив на гострій потребі України у винищувачах F-16 та у F-15, про передавання яких наразі поки що не йдеться, але ця можливість розглядається. Про ракети більшої дальності зі США для підтримки поточних військових зусиль України.

“Також прем’єр-міністр наголосив на важливості цього прохання під час як офіційних перемовин, так і слід зазначити, що він застосував навички м’якої сили — користувачі соціальних мереж звернули увагу на літак, яким прем’єр-міністр України прилетів до США, та смайлики, що були надруковані на самому літаку, які якраз підтверджують запит щодо літаків, щодо надання винищувачів. У своїй заяві Шмигаль сказав, що Україна виграє цю війну, щоб домогтися перемоги і якомога швидше з меншими втратами. І Україна все ще потребує інтенсивної військової підтримки, заявив він. На що Остін зазначив, що США нарощуватимуть свій військовий потенціал, зокрема потенціал випуску певного виду озброєнь, для того, щоб посилити не тільки себе, але посилити і партнерів, включно з Україною”, — поінформував кореспондент.

На спільній пресконференції з міністром фінансів США Джанет Єллен Шмигаль наголосив на нагальній потребі того, щоб Україна почала відновлення країни цьогоріч.

“Не після війни, а вже зараз, щоб у інвесторів були страхові гарантії, вони могли без шкоди для свого капіталу вкладати гроші в українську економіку та український бізнес. І Київ, я зазначу, відзначив такий пріоритетний дефіцит фінансування в розмірі 14 млрд дол. Якраз ці гроші необхідні на цей рік для функціонування країни. І Єллен, яка несподівано відвідала Київ у лютому, високо оцінила мужність і стійкість українських військових і народу, і запевнила Шмигаля, що США підтримували Україну від найпершого дня повномасштабного вторгнення Росії до України і продовжуватимуть це робити. І якраз говорити про те, що чомусь слід повторювати ці повідомлення, хоча б тому, що чим більше вони лунають у публічному просторі, тим довше тема України залишатиметься в пріоритеті”, — каже Комадовський.

Також прем’єр-міністр України зустрівся з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіною Георгієвою. Він висловив подяку за довгострокову підтримку України з боку МВФ і країн G7, і подякував за доступ до фінансування в довгостроковій перспективі в розмірі 115 млрд дол.

“Раніше я нагадаю, цього тижня МВФ уточнив прогноз ВВП України на 2023 рік і відмовився від оцінки на 2024-й. І на цьому зустрічі не закінчуються. Він зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії. Вони торкнулися теми основних аспектів співпраці у відновленні України, провів перемовини з міністром транспорту США Пітом Буттіджичем, сторони обговорили відновлення критичної інфраструктури, а також розширення логістики, збільшення експортних можливостей. І провів також розмови з міністром фінансів і економіки Франції Бруно Ле Мером на полях весняної сесії МВФ і Світового банку, Париж готовий виділити Україні 2 млрд євро в межах довгострокової програми. Частина коштів буде спрямована на відновлення країни”, — підсумував Михайло Комадовський.

Зазначимо, що після візиту до Канади прем’єр-міністр України Денис Шмигаль разом з українською делегацією вирушив до США. Там глава уряду також провів кілька важливих багатосторонніх зустрічей. Основна тема яких — уже повоєнне відновлення України. За словами Шмигаля, Україна потребує повноцінного “плану Маршалла”, який колись піднімав економіку країн Європи, зруйнованих Другою світовою війною.

Читайте також: Щоб боротися на фронті, потрібні гроші: підсумки візиту Шмигаля до Канади підбила Кравчук

Нагадаємо, першими результатами офіційного візиту прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля до Північної Америки стали нові санкції проти Росії, фінансова підтримка України та плани повоєнного відновлення країни. Відвідавши США і Канаду, українська делегація проговорила важливі для країни ініціативи, які готові підтримати ці дві держави.

Прямий ефір