Щоб боротися на фронті, потрібні гроші: підсумки візиту Шмигаля до Канади підбила Кравчук

Денис Шмигаль та Джастін Трюдо. Фото: kmu.gov.ua

Канада — один зі світових лідерів із надання Україні фінансової допомоги, а також “чемпіон із санкцій” проти РФ. Саме ці аспекти є найважливішими у співпраці Києва та Оттави. Про це сказала народна депутатка України, голова комітету культури, науки, освіти та медіа ПАРЄ (Парламентської асамблеї Ради Європи) Євгенія Кравчук, підбиваючи в ефірі FREEДОМ підсумки візиту української делегації на чолі з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем до Канади.

Кравчук зазначила, що Україна та Канада завжди були близькими: третина населення цієї країни має предків-українців, тому підтримка України тут насправді народна. При цьому гостя ефіру зазначила, що Канада практично не виробляє озброєння, тому “знайшла свою нішу” в допомозі Україні — фінансову: 2,5 млрд дол. уже передано до українського бюджету. Крім того, активна санкційна позиція Торонто: деякі обмеження щодо РФ Канада ухвалила раніше, ніж ЄС та США.

“Ще важливо, що Канада — поки що єдина країна, яка ухвалила закон, який дозволяє передати третій країні, в нашій ситуації — Україні, заморожені активи [РФ]…Я дуже сподіваюся, що цьогоріч перші гроші підуть в Україну. Це не просто важливо, тому що це гроші, які нам потрібні, але і як прецедент, тому що інші країни дивляться на юридичні моделі. Канадський приклад може бути першим стартом. І ми сподіваємося, що після цього Європейський Союз також ухвалить відповідне рішення”, — зазначила народна депутатка України.

У світлі цього вона вважає візит українського прем’єр-міністра до Канади дуже важливим. Серед його підсумків Кравчук акцентувала на оновленні угоди про вільну торгівлю між країнами.

“Для того, щоб боротися на фронті, потрібні гроші… Усі гроші, які ми заробляємо, ми передаємо на сектор безпеки. Що більше Україна зароблятиме, то більше ми зможемо підвищити надбавки для військовослужбовців, закупити більше зброї”, — коментує Кравчук.

Також вона зазначила, що на зустрічах у Канаді було обговорено питання страхування ризиків інвесторів.

“Нам потрібні інвестиції… Ми просимо країни допомогти своїм інвесторам. Зрозуміло, що інвестувати в економіку країни, яка перебуває у стані війни, є досить ризиковано. Звичайні страхові компанії навряд чи захочуть якісь речі покривати. Але держави можуть надавати гарантії своїм підприємствам, своїм інвесторам. А Україна пропонує добрі умови для інвестицій. Після перемоги у нас буде ринок, що дуже росте, і ці інвестиції точно можна окупити. А для України це робочі місця, податки тощо”, — зазначила Кравчук.

Також вона вважає перспективною співпрацю з Канадою у галузі атомної енергетики.

“Ми будемо раді канадським інвестиціям. Це досить багата країна з високим рівнем ВВП та хорошими можливостями. Плюс із дуже хорошим ставленням до України”, — підсумувала Євгенія Кравчук.

Нагадаємо, українська делегація на чолі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем прибула до Канади у вівторок, 11 квітня. Основні напрями взаємодії України та Канади були озвучені на особистій зустрічі прем’єр-міністрів Джастіна Трюдо та Дениса Шмигаля. Це насамперед економічний блок, співпрацю в якому обидві країни мають намір поглиблювати та масштабувати. Зокрема, Україна та Канада оголосили про завершення переговорів щодо оновленої угоди про вільну торгівлю між двома країнами. Цей документ замінить угоду, яка діяла з 2017 року.

Прямий ефір