Росіяни бояться, і бояться обґрунтовано, — військовий експерт про скасування параду в Криму на 9 травня

Крим. Фото: pixabay.com

В окупованому Криму скасували демонстрації на 1 травня, а також ходу “Безсмертного полку” і парад 9 травня. В окупаційній адміністрації заявили, що це рішення зумовлене “міркуваннями безпеки”. Можливо, росіяни намагаються спрогнозувати дії українських Сил оборони саме в контексті того, як вони би самі діяли. Такою думкою сьогодні, 13 квітня, поділився військовий експерт Владислав Селезньов в ефірі телеканалу  FREEДОМ.

“Я думаю, вони мислять у межах свого розуміння ситуації. І, можливо, намагаються спрогнозувати дії українських Сил оборони саме в контексті, того, як вони би самі діяли. Для росіян що важливо — нанесення ракетних, бомбових ударів по місцях скупчення людей, насамперед мирних громадян. Ми пам’ятаємо обстріл торгового центру в Кременчуці, приліт ракет у будинки в Дніпрі та в Запоріжжі. Пам’ятаємо розстріл мирних громадян, які намагалися виїхати подалі від жахів війни на залізничному вокзалі в Краматорську. Усі ці обстріли призвели до великих людських жертв, насамперед серед мирного населення. Маючи такий досвід, цілком можливо, орієнтуючись на нього, росіяни вважають, що і ми діятимемо так само”, — зазначив гість ефіру. 

Але очевидно, що цей метод — точно не метод українських Сил оборони, акцентував Селезньов. Ракетні, бомбові удари ЗСУ, а також удари за допомогою дронів-камікадзе спрямовані винятково на військові об’єкти. 

Він нагадав заяву президента України Володимира Зеленського. Звертаючись до громадян України, які перебувають на території тимчасово окупованих Криму і Севастополя, він попросив їх триматися подалі від об’єктів військової інфраструктури російської окупаційної армії. Бо саме ці об’єкти перебувають у зоні ураження.

“Але, менше з тим, росіяни бояться, бояться обґрунтовано, бо “бавовна”, яка трапляється не тільки на тимчасово окупованих територіях України, а й у російській глибинці, дає чітке уявлення про потенціал української армії і про те, що цей потенціал нарощується. Відповідно, українська армія, яка в принципі, в період, коли Російська Федерація буде заходити на цей трек масштабних травневих свят, з великою часткою вірогідності буде проводити певні заходи з деокупації території України від путінських загарбників. Тому логіка в цьому є”, — вважає військовий експерт. 

Також ця логіка абсолютно очевидна в частині дії російських загарбників у Криму, які активно риють окопи не тільки на півночі півотсрова, а й на західному узбережжі, побоюючись ймовірної морської десантної операції з боку українських Сил оборони, доповнив Селезньов. 

“Тому я виходжу з таких міркувань: росіяни зараз вкладають величезні ресурси для того, щоб по максимуму стабілізувати фронт. І в той самий проміжок часу, коли українська армія перебуватиме у фазі контрнаступу, створити максимум проблем. Тому війна всіх нас чекає попереду жорстока”, — акцентував Селезньов.

Він також вважає, що не варто недооцінювати противника, адже росіяни не втратили свій потенціал. 

“Недооцінювати росіян у жодному разі не можна. І тут я абсолютно згоден із позицією президента України Володимира Зеленського, який говорить, що український контрнаступ почнеться саме тоді, коли українська армія до цього буде готова на 100%”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Громадянам України не варто боятися переслідувань за отримання російських паспортів у Криму, — Ташева про відповідальність

Як повідомлялося раніше, росіяни дуже активно показують, що готуються до оборони тимчасово окупованого ними Криму. Російські військові вже вирили вздовж пляжів півострова сотні кілометрів окопів. Однак усі ці укріплення не мають жодного сенсу, адже їх змиє навіть за незначного шторму.

Прямий ефір