Чорноморська безпекова конференція триває у Бухаресті — що обговорюють учасники

Чорноморська конференція в Бухаресті. Ілюстративне фото: ukrinform.ua

У столиці Румунії напередодні стартувала Перша Чорноморська конференція з безпеки Міжнародної кримської платформи, яка зібрала представників понад 50 країн і організацій. Ключова мета заходу — протистояти агресії Росії в регіоні. Про це сказав спеціальний кореспондент каналу іномовлення України FREEДОМ в Європі Віталій Сизов, який стежить за конференцією в Бухаресті.  

Сизов нагадав, що Російська Федерація послідовно протягом десятиліть захоплює дедалі більше й більше територій прибережної зони Чорного моря. 

“Якщо ми говоримо про Грузію або Придністров’я, то так чи інакше ці території також перебувають у цьому регіоні. Можливо, не скрізь це прибережна зона, але загалом вплив певний агресивний відчувається. Плюс безпосередньо захоплені Азовське узбережжя України, Крим. І подібні проблеми, такий економічний, військовий тиск відчувають на собі всі країни регіону. Плюс зараз, у зв’язку з бойовими діями, економічна ситуація погіршується через те, що не так легко організувати процес перевезення вантажів морем. І йдеться не тільки про зернову угоду, а й про інші. Торгівля триває, але є проблеми, зокрема мінування та інші. Частина країн регіону — члени НАТО, частина — прагнуть стати членами Альянсу. І у зв’язку з цим їм надходять постійні погрози від РФ”, — зазначив Сизов. 

Але якщо до повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року багато країн займали двояку позицію, каже журналіст, не засуджували дії РФ, то зараз очевидно, що відступати, грубо кажучи, нікуди. 

“Держави визнають, що треба спільно розв’язувати проблеми регіону, тому що жодних гальм у РФ уже немає, і спільно треба захищати себе і свої інтереси, використовуючи різні формати. Загалом у всіх країн Чорноморського регіону більш-менш робочі партнерські стосунки одна з одною, а в когось навіть дуже гарні стосунки, як, припустімо, в України й Туреччини на політичному рівні. І атмосфера отруюється тільки однією країною — Росією, яка намагається домінувати в цьому регіоні, диктувати свою волю, і країни намагаються зробити висновки з цього”, — сказав Сизов. 

У день відкриття заходу, за словами кореспондента, відбувалися експертні дискусії в закритому режимі. Там обговорювали загрози в кіберпросторі, російську пропаганду та низку інших питань.

Учасники також говорили про ситуацію в Україні, перебіг агресії з боку Росії та висували пропозиції щодо того, як може бути вирішено конфлікт і якою має бути модель безпеки в регіоні.

Сьогодні, 13 квітня, у другий день конференції очікуються спільні заяви країн-учасників. Зокрема, спільна заява представників України, Румунії, Молдови. 

Дискусії набудуть вже формалізованого вигляду і буде представлено більш точне бачення того, який вигляд повинна мати архітектура безпеки в Чорноморському регіоні.

Читайте також: Антивоєнна конференція в Ризі: як російська опозиція може допомогти Україні (ВІДЕО)

Прямий ефір