На штаб допомоги ЗСУ та підтримки новоприбулим перетворився український ресторан у Торонто (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль цього тижня перебуває з робочим візитом у Канаді. Перша зупинка глави українського уряду була в Торонто, і це невипадково. У мегаполісі проживають майже 400 тисяч українців, цифра зросла через потік біженців через війну Росії проти України. У Торонто український ресторан від початку повномасштабної війни перетворився на штаб допомоги ЗСУ та підтримки новоприбулих. Там були готові зустріти Шмигаля і пригостити його борщем. Але найбільше в гості чекають на президента Володимира Зеленського, повідомляє FREEДОМ.

Головна страва в меню української корчми в Торонто — не борщ і вареники. Місцеві туди приходять по українську гостинність і згуртованість, особливо у важкі часи. Тетяна працює в корчмі офіціанткою. Вона приїхала до Канади після повномасштабного вторгнення Росії до України за спеціальною міграційною програмою, і тут продовжила займатися улюбленою справою: працювати в ресторанному бізнесі, не втрачаючи зв’язку з батьківщиною.

“Мені тут подобається. Дуже сумую за Україною. Сподіваюся, що все буде добре і ситуація зміниться. Тому що багато людей приїхали сюди через те, що вони були змушені, а не тому, що це їхня мрія. Але багато хто змінив своє життя на краще і може допомагати тут нашим українцям”, — поділилася працівниця української корчми.

Колеги Тетяни розповідають, що після 24 лютого 2022 року корчма з українського ресторану перетворилася на багатофункціональний центр, де і офіціанти, і кухарі, і прибиральники пояснювали місцевим, чому розв’язана Росією проти України війна насправді не десь там, за океаном.

“У перші дні війни було дещо дивно. Я почала якраз працювати в ресторані тоді. Канадці стали приходити, дивитися прямі репортажі з України по телевізору. І дивувалися: “Як так? Ви ж із Росією настільки близькі, ви друзі”. Доводилося пояснювати, що це не так. Люди мало чого знали на початку. Зараз вони більше обізнані в цьому питанні”, — розповіла співробітниця української корчми Саша.

Прямий діалог із канадцями, кажуть у корчмі, допоміг завоювати уми і серця постійних відвідувачів. І ті стали допомагати не тільки словом.

“Я зрозумів, що поки це тебе безпосередньо не торкнеться, ти не зрозумієш, що відбувається. Але наш заклад уже зібрав кошти на 3 автомобілі, якщо не помиляюся. І це за допомогою канадців, меценатів, жертводавців. Багато канадців приходять і підтримують нас”, — сказав співробітник української корчми Денис.

“У нас є спеціальні бокси, куди ми можемо збирати кошти. І люди залишають гроші. А в подарунок вони можуть отримати українські пряники або українські наліпки, або, наприклад, різні українські прикраси”, — додала співробітниця української корчми Тетяна.

Відвідувачі ресторану жартома почали запитувати співробітників, коли до них у гості приїде президент Зеленський. Свій перший візит за кордон від початку повномасштабної війни він здійснив торік у Вашингтон, а це недалеко. І хоч такі відрядження не анонсуються заздалегідь з міркувань безпеки, у корчмі завжди готові зустрічати гостей з України.

“Канадці не дуже люблять свою владу. І думаю, у нашій вони бачать те, що б вони хотіли бачити у своїй. Все-таки Зеленський створив таку візуальну картинку дуже близьких стосунків із народом. Мені здається, у Канаді влада більш дистанційована від людей”, — зазначила Саша.

“До нього тут ставляться досить позитивно. Тому що він багато робить для України. І я думаю, що в очах і канадців, і не тільки канадців — він дуже сильний і міцний чоловік і президент, який підтримує країну не перший день”, — сказала Тетяна.

Коли Україна переможе, тут обіцяють кожному відвідувачу ситний український обід безплатно. І борщ, і вареники, і кримськотатарські чебуреки. А поки що продовжують збирати кошти українським військовим і наближати день перемоги як можуть.

Читайте також: Жителі європейських країн сприяють Україні в перемозі — від донатів до волонтерства

Прямий ефір