Війна за Чорне море — що відбувається в регіоні (ВІДЕО)

Форос, Крим. Фото: pexels.com

Росія регулярно виводить в акваторію Чорного моря бойові кораблі та підводні човни з гавані тимчасово окупованого Севастополя. Їхня кількість варіюється від одного до декількох суден, частина флоту залишається на бойовому чергуванні у відкритому морі. Після потоплення крейсера “Москва” це — максимум, який може показати Чорноморський флот РФ у цьому регіоні, повідомляє FREEДОМ.

Війною за Чорне море назвало видання Foreign Policy справжню причину вторгнення РФ на територію України. З одного боку, є зацікавленість України в тому, щоби повністю реалізувати законне право бути морською державою та відігравати важливу роль у регіоні. З іншого, — маніакальне бажання Росії не допустити цього і домінувати на Чорному та Азовському морях.

“Південна Україна вздовж чорноморського коридору була ареною найзапекліших боїв та жахливих звірств під час Другої світової війни, а Радянський Союз за Йосипа Сталіна насильно депортував всю громаду корінних кримських татар, щоб зміцнити контроль Москви над Кримом та Чорноморським узбережжям. У 2008 році Росія почала вторгнення до Грузії, ще однієї орієнтованої на Захід країни на Чорному морі, що ознаменувало першу європейську війну ХХІ століття і передбачило те, як неоімперіалістичні амбіції Путіна призведуть до майбутнього вторгнення в Україну”, — йдеться у публікації Foreign Policy.

На думку видання, саме питання контролю Чорного моря буде ключовим. Світ та безпека в регіоні можливі лише тоді, коли Україна поверне тимчасово окупований Крим.

“Звільнення Криму, як і раніше, може бути центральною метою майбутнього українського наступу проти пошарпаних російських сил”, — наголошується в публікації Foreign Policy.

Чималий інтерес до Чорноморського регіону виявляють і США. Штати сподіваються, що Румунія, Болгарія та Туреччина, що входять до Північноатлантичного альянсу, зможуть утримати баланс у протистоянні з Росією.

“НАТО збільшила свою військову присутність у регіоні Чорного моря на суші, у морі та в повітрі. Ми зробили це частиною значного посилення нашого Альянсу, яке відбувалося з 2014 року, і ми продовжуємо оцінювати та аналізувати заходи щодо подальшого уточнення наших позицій у цьому регіоні, який має велике стратегічне значення для НАТО”, — заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг під час пресконференції у Ризі (Латвія).

На думку автора статті Foreign Policy, протистояння зацікавлених країн за Чорне море лише загострюватиметься. І збитий російськими винищувачами біля берегів тимчасово окупованого Криму американський безпілотник — це лише початок можливої ескалації.

Читайте також: Українські “Нептуни” та “Гарпуни” перебувають на бойових чергуваннях, — Селезньов про маневри флоту РФ

Прямий ефір