Бездоріжжя, погана медицина та злидні: як виглядає реальна Росія (ВІДЕО)

У Москві. Фото: ТАСС

Щонайменше один мільярд доларів щодня витрачає Росія на війну з Україною. Так оцінюють витрати у самій РФ. Крім гігантських фінансових втрат, країна щодня погіршує становище своєї підсанкційної економіки, передає FREEДОМ.

Кремль витрачає величезні суми на ведення безглуздої війни проти України, натомість рівень життя в самій Росії падає. Згідно з соцопитуваннями, проведеними наприкінці минулого року, 35% населення почало економити навіть на продуктах харчування.

“Росія втратила мільярди, якщо не трильйони доларів через санкції. Заморожені активи сягають 600-700 мільярдів доларів. Люди навіть не можуть уявити, наскільки велика ця цифра. Це перше. По-друге, втрата людського капіталу величезна. Виходить, Росія зазнала величезних втрат і з погляду фінансів, і з погляду демографії. Якщо скласти обидва ці фактори та фінансові втрати, пов’язані з ними, то вийде сума в трильйони доларів. Втратити трильйони доларів через війну, яка сама по собі нічим не виправдана, — це просто божевілля”, — заявив економіст, запрошений професор Міського університету Нью-Йорка Бранко Міланович в інтерв’ю виданню “Новая газета. Европа”.

Найбільше від дій Кремля і санкцій, що послідували за цим, постраждав середній клас у Росії. Багато міжнародних компаній змушені були скоротити персонал або ж закрити свої філії та залишити країну. Усе це позначилося лише на рівні життя.

Проведені Всеросійським центром вивчення громадської думки соцопитування показують, що кожен третій росіянин економить на найнеобхіднішому — на їжі. Показник економії на харчових продуктах зріс у молоді від 18 до 24 років.

Страждає у Росії ще одна критично важлива сфера — медицина. Західні санкції проти країни-агресора призвели до серйозного дефіциту медикаментів. У січні спеціальна комісія МОЗ Росії склала список потенційно дефіцитних ліків, до якого увійшли 97 препаратів, серед них аспірин, парацетамол, корвалол і навіть йод.

Експерти зазначають, що зараз у Росії можуть запропонувати лише препарати російського виробництва. Однак у цьому випадку немає гарантії якості. Також росіяни не мають доступу до інноваційних ліків, які необхідні для лікування важких захворювань. І подібна ситуація — у більшості сфер. Російські ЗМІ повідомляли, що автомобільні заводи Москви, наприклад, зараз використовують технології двадцятирічної чи тридцятирічної давнини.

Прямий ефір