Росію не можна виключити просто з Ради безпеки ООН, треба виключати з ООН загалом, — український дипломат

Олександр Мацука. Скріншот: uatv.ua

Щоб виключити РФ із Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй, її варто виключити зі складу цієї організації загалом. Але для виключення з ООН потрібний висновок Ради безпеки. Про це заявив український дипломат в ООН, колишній керівник секретаріату Ради безпеки ООН Олександр Мацука в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Не існує зараз механізму, за яким будь-якого члена Ради безпеки постійного чи постійного можна виключити з цього органу ООН. Тому якщо ми говоримо, що потрібно виключити Росію з Ради безпеки ООН, або ми не хочемо, щоб Росія була в Раді безпеки ООН, її потрібно виключати зі складу ООН загалом. Цей процес є досить складним і для цього потрібна рекомендація Ради безпеки, де Росія сидить сьогодні”, — пояснив дипломат.

Гість ефіру наголосив, що країна-агресор використовує трибуну ООН винятково для своєї пропаганди. Мацука також зазначив, що Російська Федерація незаконно посідає у ній місце. Вона майже “безквитковик” у цій організації. Спікер резюмував, що процес її виключення буде тривалим.

Мацука також зазначив, що є інший шлях у цьому питанні. У 1974 році був прецедент із Південною Африкою.

Читайте також: Що стоїть за погрозами Кремля влаштувати ядерний апокаліпсис, розповів військовий експерт

Прямий ефір