Що стоїть за погрозами Кремля влаштувати ядерний апокаліпсис, розповів військовий експерт

Юрій Федоров. Фото: uatv.ua

У Росії немає інших інструментів доводити світові, що вона може виграти війну, крім ядерного шантажу. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив кандидат історичних наук, професор Празького університету, військовий експерт Юрій Федоров

Так він прокоментував погрози заступника голови Радбезу РФ Дмитра Медведєва застосувати ядерну зброю, якщо Захід продовжить постачання озброєнь в Україну.

“Там (у Москві, — ред.) прекрасно бачать, що, по-перше, перемога неможлива, а по-друге, поразка досить імовірна. Ну, і тому єдине, що вони можуть придумати, — це вкотре погрожувати знищенням усієї людської цивілізації або людства загалом. Тут уже як вийде, з їхнього погляду, незрозуміло. Ідея проста. Якщо ми програємо війну, значить, ми знищимо всіх і вся разом із собою, звичайно. Але тут уже для Медведєва якось, схоже, він готовий покінчити життя самогубством для того, щоб не переживати поразки Росії у війні. Щоправда, при цьому він хоче всіх із собою забрати. Ну, хотіти можна, звичайно, але нічого в нього не вийде”, — вважає Федоров.

Він повідомив, що США серйозно ставляться до таких заяв і відстежують, чи є спроби реалізації або підготовки до реалізації ядерного нападу на Україну або на інші країни.

“І оскільки наслідки ось цих російських ядерних таких потуг можуть бути вкрай небезпечними, я не відкидаю того, що Сполучені Штати вирішать цю загрозу потенційну, але, з усім тим, усунути найрадикальнішим чином. І для цього у них є достатньо сил і засобів”, — сказав Федоров, назвавши російські загрози “грою з вогнем”.

Експерт акцентував, що Захід має змогу контролювати, які заходи відбуваються в російських ядерних силах, чи є переміщення ядерних боєприпасів.

“Є всі технічні засоби, які дають змогу американцям й англійцям відстежити, в якому стані перебуває рівень підготовки російських ядерних сил до їхнього використання. Але, як я вже говорив, якщо дійдуть висновку, що справді готується, триває реальна підготовка, ну, тоді, можливо, спочатку пред’являть ультиматум — зупиніться… Я впевнений, що плани на кожний варіант дій Сполучених Штатів і, можливо, з союзниками разом, вони є, вони існують. І просто в кожному конкретному випадку достатньо буде вибрати той варіант відповідних або превентивних дій, який найбільшою мірою відповідає реальності, відповідає обставинам, що складаються, скажімо так. Ось усе це буде і буде діяти”, — сказав Федоров.

Читайте також: Що більше Путін експлуатує ядерний козир, то менш він є ефективним — думка

Нагадаємо, 27 лютого російське пропагандистське видання “Известия” опублікувало статтю заступника голови Радбезу РФ Дмитра Медведєва. Він заявив, що в Кремлі готові застосувати ядерну зброю в разі, якщо виникне загроза існування Росії як держави. За словами Медведєва, постачання західної зброї в Україну призведе до ядерного апокаліпсиса.

Прямий ефір