Що більше Путін експлуатує ядерний козир, то менш він є ефективним — думка

Ілюстративний колаж: tsn.ua

Ядерні випробування зараз — це радше елемент залякування. Якщо президент РФ Володимир Путін згадав про ці випробування, то це натяк на те, що ядерний козир у нього ще є. Таку думку сьогодні, 26 лютого, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловила директорка Одеського центру нерозповсюдження ядерної зброї, кандидатка політичних наук Поліна Синовець.

За її словами, восени минулого року Сполучені Штати припинили ядерну риторику РФ щодо України.

“Росія вже заявила про те, що вона не буде [застосовувати ядерну зброю проти України]. Це неефективно, нераціонально, немає сенсу. Але Україною ядерний козир не вичерпується. Є Договір про стратегічні наступальні озброєння і є можливість виходу з Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань або не виходу, а просто його ігнорування і проведення ядерного випробування, що є одним з елементів потенційного тиску. Є можливість розгортання ядерної зброї в Білорусії. Тобто є маса ще важелів, які, на думку Путіна, безсумнівно, впливають на Європу”, — вважає Синовець.

Вона зазначила, що ще на початку війни головний наратив президента США Джо Байдена був про те, що потрібно не допустити третьої світової війни із застосуванням ядерної зброї.

“І Путін це добре вловив. Однак, з огляду на той факт, що Росія весь перебіг війни ставила купу, так званих, “червоних ліній”, які не можна переступати, інакше почнеться страшна справа, але нічого не відбувалося. Тому чим більше Путін експлуатує ядерний козир, тим він є менш ефективним, тому що є таке поняття як виснаження, стримування”, — пояснила експертка.

Синовець допустила, що в якийсь момент Росія застосує ядерну зброю.

“Однак я б таку ймовірність оцінювала в 5%, тому що, застосувавши ядерну зброю і зробивши це, скажімо так, не 100-відсотково ефективним чином, Росія фактично втратить останній свій головний козир із тиску на Захід”, — висловила думку директорка Одеського центру нерозповсюдження ядерної зброї.

Читайте також: “Цей джокер не працює”: що означає зупинка угоди, яка контролює ядерний арсенал

Прямий ефір